Šta je suština i da li funkcioniše zdravstveni nadzor nad povratnicima: “Juče se u minuti javljalo po desetak osoba…”

0
Foto: Profimedia

Oko 6.500 ljudi prijavilo se zdravstveni nadzor koji se u Srbiji od juče primenjuje nad povratnicima iz inostranstva, objavio je B92, a zbog pogoršane epidemiološke situacije u zemljama u okruženju i drugim državama Evrope.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je jutros da uvedeni sistem nadzora na granicama odlično funkcioniše i da je već dao određene rezultate.

Kon je, gostujući na TV Pink, rekao da oni koji ne mogu da se prijave elektronski treba da odu kod svog izabranog lekara i da se na taj način se prijave.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je, gostujući na TV Prva, navela da su dobijali oko deset prijava povratnika za nadzor u minuti, što ukazuje da su građani odgovorno postupili. 

Kako su prethodno objasnili epidemiolozi iz Kriznog štaba, cilj nove mere nije kažnjavanje, već kontrola prenošenja virusa, s obzirom na to da je u zemljama okruženju, poput Crne Gore i Hrvatske, gde su građani Srbije letovali, pogoršana epidemiološka situacija.

Darija Kisić je ipak napomenula da je kazna za nepoštovanje novih mera “zakonski regulisana”, ali nije precizirala kakve kazne su propisane za neprijavljivanje putovanja.

Ukazala je da Krizni štab ne želi da “stavi akcenat na kazne”, već na ličnu odgovornost. 

Suštine nove mere je, kako je rekao jutros na RTS imunolog Srđa Janković, da građani koji se vraćaju iz žarišnih područja budu odgovorni i savesni, a ne da policija bilo koga kontroliše.

Zbog naglog povratka turista, srpskih državljana, sa letovanja, epidemiolog Branislav Tiodorović je juče rekao da je realno da se očekuje porast broja zaraženih u Srbiji.

A šta nam osim toga sledi, rekao je jutros i Kon. On je istakao da je realno očekivati nove mere kada zahladni, zavisno od toga gde će i da li će broj novoobolelih rasti.

Prema poslednjem izveštaju Ministarstva zdrvalja, u Srbiji se zarazilo još 83 osobe, preminula je jedna, a na respiratorima se nalazi 23 pacijenta.