Šta je Selaković zapisao u spomen knjigu: Kako se obeležava Dan državnosti Srbije

0
BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula/DS

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković položio je danas, povodom Dana državnosti, venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Selaković je venac, uz najviše državne i vojne počasti, položio u pratnji komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-majora Duška Žarkovića i zamenika komandanta Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije general-majora Ilije Todorova.

Selaković je u svojstvu izaslanika predsednika Srbije zapisao u spomen knjigu da Srbija danas slavi svoju slobodu i nezavisnost i “one koji su pre 116 godina upalili plamen slobode i one koji su pre 185 godina utemeljili njenu nezavisnost i samostalnost”.

“Na taj način ona čuva svest i sećanje o značaju ovih temeljnih vrednosti. Bez slobode nema Srbije. Bez nezavisnosti nema Srbije! Čuvajući slobodnu i nezavisnu Srbiju danas se borimo da ona bude ekonomski jača, politički sposobnija, vojno bezbednija i u svetu poštovanija. Samo takva Srbija garant je sreće i napretka svakom svom građaninu i svakom Srbinu ma gde živeo. Živela Srbija! Živeo srpski narod”, napisao je izaslanik predsednika Srbije.

Dan državnosti obeležava se u znak sećanja na Sretenje 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i u znak sećanja na isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

(Beta)