Šta je Q1 i kako je COVAX novim sporazumima obezbedio obećane vakcine: AstraZeneca omogućila dodatnih 170 miliona doza

0
Foto: Profimedia

Globalna inicijativa za osiguravanje brzog i ravnopravnog pristupa vakcinama protiv COVID-19 COVAX, objavila je danas da ima uspostavljene aranžmane za pristup skoro dve milijarde doza vakcine.

Danas najavljeni aranžmani omogućiće svim ekonomijama učesnicama pristup dozama u prvoj polovini 2021. godine, s prvim isporukama koje bi trebalo da počnu u prvom kvartalu 2021. godine – zavisno od regulatornih odobrenja i spremnosti zemalja za isporuku.

S obzirom na to da se radi o aranžmanima za 2 milijarde doza kandidata za vakcinu koji su još u fazi izrade, COVAX će nastaviti da razvija svoj portfolio: to će biti presudno za postizanje njegovog cilja obezbeđivanja pristupa građanima, da u narednom periodu iskoriste 2 milijarde doza sigurnih i efikasnih, odobrenih vakcina.

Ovaj aranžman predstavlja najjasniji put do okončanja akutne faze pandemije zaštitom najugroženijih populacija širom sveta. To uključuje isporuku najmanje 1,3 milijardi doza odobrenih vakcina koje finansiraju donatori, tokom 2021. godine u 92 ekonomije sa niskim i srednjim prihodima.

Novi danas najavljeni poslovi uključuju potpisivanje ugovora o avansnoj kupovini sa AstraZenecom za 170 miliona doza oksfordske vakcine i memorandum o razumevanju sa Johnson & Johnson za 500 miliona doza vakcine Janssen, koja je još uvek u početnoj fazi ispitivanja.

AstraZeneca od ranije ima sporazum o 200 miliona doza vakcina, a ta količina može da poraste potencijalno i do 900 miliona doza.

Ovi sporazumi su dodatak postojećim ugovorima koje COVAX ima.

Paralelno sa jačanjem svog puta ka dve milijarde doza odobrenih vakcina putem direktnih sporazuma sa proizvođačima, COVAX je tako otvorio još jedan potencijalni izvor za nabavku vakcina.

U prvoj tranši COVAX će obezbediti da u svim zemljama bude omogućena vakcinacija zdravstvenih i socijalnih radnika u prvom kvartalu 2021. godine, koji je označen kao “Q1”. Ideja je da u kvartalu nakon tog bude vakcinisano oko 20 odsto preostale populacije, a da se tokom 2022. preko COVAX-a obezbede vakcine najširim masama.