Šta je istina u „slučaju Navaljni“ i ko je skriva: Sukob Nemačke i Rusije na zasedanju Saveta bezbednosti UN

0
Foto: Profimedia

Rusija se sukobila sa Nemačkom i pet njenih zapadnih saveznika na mesečnom zasedanju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u vezi sa trovanjem opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog, prenosi RTS.

Predstavnik Moskve tražio je dokaze da je novičok upotrebljen protiv kritičara Кremlja, dok je ambasador Nemačke saopštio da su nalazi predati međunarodnoj Agenciji za hemijsko oružje, prenosi agencija AP.

Sukob između Rusije i Nemačke dogodio se na mesečnom zasedanju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojem su učestvovali i ambasadori Sjedinjenih Država, Belgije, Velike Britanije, Estonije i Francuske, koji su izrazili zabrinutost zbog tvrdnji Berlina da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni žrtva napada hemijskim oružjem.

Ambasador Velike Britanije Džonatan Alen je rekao da je sličan nervni otrov upotrebljen na jugu Engleske 2018. godine protiv ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove ćerke.

Istakao je da Velika Britanija podržava otkrića Berlina o trovanju Navaljnog i pozvala Rusiju da sprovede sveobuhvatnu i transparentnu istragu u vezi sa ovim slučajem i da podrži Кonvenciju o hemijskom oružju.

Zamenik američkog ambasadora pri UN osudio je trovanje Navaljnog i pozvao Rusiju da dovede pred lice pravde osobe odgovorne za ovaj incident.

Ruski ambasador pri UN Vasilj Nebenzja je Savetu bezbednosti saopštio da je Rusija strana koja je najviše zainteresovana da otkrije šta se dogodilo Navaljnom i da Moskva želi da Nemačka podeli dokaze do kojih je došla.

Rekao je da ruski doktori koji su spasili njegov život nisu otkrili prisustvo otrova.

Nemački ministar odbrane je naveo da su dokazi o trovanju predati Organizaciji za zabranu hemijskog oružja u Hagu, koja se stara o implementaciji Кonvencije o hemijskom oružju.

Ambasador Nemačke pri UN Кristof Hojsgen je otpužio Rusiju da pokušava da skrene pažnju sa incidenta.

Istakao je da to nije pitanje koje se tiče Nemačke i Rusije, već „pitanje međunarodne zabrinutosti“ u vezi sa upotrebom hemijskog oružja.

Ruski ambasador je odgovorio da ovo pitanje jeste pitanje odnosa između Nemačke i Rusije, a ne međunarodno pitanje.

Napomenuo je da će, ukoliko ne pruži na uvid podatke o slučaju u vezi sa Navaljnim, Moskva smatrati da Nemačka odbija da se utvrdi istina u istrazi.

Takav potez smatraće se provokacijom protiv Rusije, koja će definitivno narušiti rusko-nemačke odnose i međunarodne odnose u celini, rekao je Nebenzja.