Šta donosi format dijaloga “Žan Mone”: “Nema medijske komunikacije, svi učestvuju pod jednakim uslovima, nepostizanje rešenja nije opcija…”

0
Foto: Profimedia

Dijalog vlasti i opozicije bi, prema pisanju Politike, trebalo da bude izmešten sa okruglog stola na Fakultetu političkih nauka u poslaničke klupe Skupštine Srbije i to u formatu “Žan Mone”.

Novitet u ovdašnjoj praksi političkog dijaloga, u stvari, jeste instrument koji je razvio Evropski parlament kao “meko” sredstvo na polju parlamentarne medijacije i dijaloga.

“Politika” je, kao jednu od najvažnjih karakteristika u formatu dijaloga “Žan Mone”, istakla da nema medijske komunikacije političkih aktera koji učestvuju u dijalogu sve dok se iz njega ne izrodi neko konkretno rešenje.

Dijalog po pravilima “Žan Mone” je i nastao daleko od medijske i političke pažnje Brisela, u oktobru 2016. godine u kući Žana Monea – francuskog političkog ekonomista i diplomate, jednog od osnivača EU – u francuskoj opštini Bazoš sir Gijon, a kako bi se politički lideri fokusirali, manje na kamere, a više na postizanje konsenzusa i institucionalne reforme.

Do sada su ga u nacionalnim parlametnima iskusile Ukrajina i Severna Makedonija. Pod njim je ukrajinska Vrhovna rada 2015. godine rešavala konflikt na istoku zemlje i probleme sa korupcijom, a makedonsko Sobranje ga je iskoristilo za donošenje Pržinskog sporazuma sa EU.

Sam format dijaloga “Žan Mone za demokratiju i mir” podrazumeva nekoliko ciklusa pripremnih konsultacija sa političkim liderima i dijaloga, saopštavanje konkretnih ishoda pred kamerom i praćenje obaveza preuzetih tokom dijaloga.

Važan preduslov za uspeh ovog formata dijaloga je dogovor svih učesnica dijaloga u vezi sa temama o kojima će se razgovarati, metodologijom i devet pravila za učestvovanje.

  1. Princip medijacije će se primenjivati ako je to potrebno
  2. Svaka politička stranka učestvuje pod jednakim uslovima
  3. Nepostizanje rešenja nije opcija
  4. Ništa nije dogovoreno, dok se sve ne dogovori
  5. Ništa se ne može unapred izglasati niti odbaciti
  6. Nema medijske komunikacije dok se ne dođe do konkretnog ishoda
  7. Ranije ponuđene nagodbe ili nacrti zakona neće biti prihvaćeni
  8. Ukoliko postoji politički sporazum o određenom pitanju, biće primenjena metodologija izrade rešenja
  9. Sve dogovorene zajedničke nacrte rešenja, stranke mogu da podnesu zajedno

Ovakav tip dijaloga, kako se navodi na sajtu Evropskog parlamenta, jača sposobnost političkih lidera da razviju istinski unutarstranački dijalog i da izgrade konsenzus neophodan za stvaranje demokratske parlamentarne kulture i poverenja.