Šta donose izbori u Izraelu: U borbi za opstanak, Netanjahu obećava brzu aneksiju dela Zapadne obale

0
Foto: Beta (AP Photo/Oded Balilty)

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je da će brzo anektirati delove Zapadne obale ako pobedi na parlamentarnim izborima ključnim za njegovo političko preživljavanje.

“Biće samo pitanje nedelja, maksimum dva meseca, nadam se”, rekao je Netanjahu u intervjuu za javni radio, istakavši da je aneksija doline Jordan o naselja na Zapadnoj obali njegov prioritet.

Sutrašnji izbori su treći za manje od godinu dana u Izraelu.

Nakon dve runde izbora u aprilu i septembru nije bilo jasnog pobednika i nova vlada nije obrazovana.

Pred izbore u septembru Netanjahu je obećao momentalnu aneksiju strateške doline Jordan koja čini 30 procenta okupirane Zapadne obale ako pobedi.

U međuvremenu je predstavljen dugo očekivani plan SAD za mir na Bliskom istoku kojim se predviđa aneksija te doline i svih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali što je suprotno međunarodnom pravu.

Palestinci su taj plan u potpunosti odbacili.

Netanjahu je danas takođe potvrdio da je izraelsko američki komitet zadužen za izradu mapa palestinskih teritorija koje Izrael želi da anektira počeo da radi prošle nedelje.

Više od 450.000 ljudi živi u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Broj stanovnika u naseljima povećao se za skoro 50 odsto u poslednjoj deceniji otkako je Netanjahu neprekidno premijer.

U poslednjim nedeljama pred izbore, za koje se očekuje da budu tesna trka, učestale su najave izgradnje novih stanova u naseljima na Zapadnoj obali ali takođe i u anektiranom istočnom Jerusalimu.

Na osnovu američkog plana predviđa se da Jerusalim bude nepodeljeni glavni grad Izraela iako Palestinci žele da istočni deo tog grada bude prestonica njihove buduće nezavisne države.

(Beta-AFP)