Šta da jedete kada vam je potrebna energija

0
Foto Profimedia

Kada želite na brzinu da dobijete energije, nemojte posezati za energetskim pićima jer postoje namirnice koje podižu energiju na bolji i prirodniji način.

Pogledajte listu koju navode 24sata:

Limunska voda

Ono što je razlikuje od obične vode jest činjenica da dodavanje limuna obogaćuje vodu elektrolitima, koji su neophodni kod proizvodnje energije u ćelijama. Čak i sama voda povećava raspoloženje. Zamislite kakva je kada joj još dodate limun.

Orašasti plodovi

Većina orašastih plodova ima visoki udeo magnezijuma koji pomaže kod pretvaranja šećera u energiju. Bogati su i belančevinama i vlaknima koja hrane organizam i regulišu šećer u krvi. Brazilski orah, na primer, bogat je selenom koji poboljšava raspoloženje. Bademi su poznati i po tome što ćete se zbog njih osećati sito i sprečiti prejedanje. Ostali orašasti plodovi sadrže veliku količinu magnezijuma.

Tamna čokolada

Počnite da jedete tamnu čokoladu kao desert nakon ručka, jer sadrži teobromin, prirodni stimulans koji se “ponaša” poput kofeina. Naime, poboljšava raspoloženje i energiju, ali bez štetnih uticaja. Sadrži samo malo kofeina, dovoljno da vas napuni energijom, ali nedovoljno da utiče na vaše zdravlje.

Kiseli kupus

Lako je probavljiv što znači da organizmu “ostavlja” energiju koja je trebala da bude iskorišćena za razgradnju hrane.

Čaj

Različita istraživanja pokazala su da čaj poboljšava pamćenje, vreme reakcije i budnost. Stručnjaci tvrde da najviše energije daje crni čaj. No on ima najviše kofeina pa budite oprezni s unosom.

Sveže voće

Voće sadrži prirodne šećere koji stabilizuju nivo glukoze u krvi. Ananas sadrži jod koji usporava trošenje energije u telu. Jagode, s druge strane, imaju puno vitamina C koji pomaže u pretvaranju masti u energiju, dok borovnice imaju hranjive sastojke zbog kojih ćete se lakše usredsrediti na svoje zadatke.