Šta će biti sa TikTokom u SAD: Trampova administracija će proveriti ponudu Orakla…

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Američki sekretar za finansije Stiven Mnučin izjavio je danas da će administracija predsednika SAD Donalda Trampa proveriti ponudu kompanije Orakl za kupovinu kineske aplikacije TikTok koja bi time prešla u vlasništvo kompanije sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Mnučin je za američku televiziju CNBC rekao da američka vlada ima puno poverenje u kompanije Majkrosoft i Orakl koje TikTok ima u vidu kao potencijalne kupce, prenosi Glas Amerike.

Trampova administracija dala je kineskoj kompaniji Bajtdens koja je vlasnik aplikacije TikTok, rok do 20. septembra da postigne dogovor o prodaji ili prekine poslovanje na teritoriji SAD.

Međutim, uprkos zabrinutostima vezanim za TikTok broj korisnika u SAD se povećava. Prema podacima američke kompanije Verajzon od marta je broj korisnika povećan za više od 300 miliona.

Najpotencijalniji kupci TikToka su dve američke kompanije – Majkrosfot i Orakl.

Sudbina TikToka zavisi od toga kako će se odnositi prema rokovima koje je postavila Trampova administracija.

Poslednjih meseci ta aplikacija postala je središte napetosti u odnosima SAD i Kine, s obzirom na to da je američka administracija optužila kineskog vlasnika TikTok-a da je u sprezi sa kineskim vlastima, prenosi Glas Amerike.

TikTok je te optužbe odbacio.