SSP poručio ministarki: “Niste rešili nijedan ekološki problem”

0
Foto: Stranka-slobode-i-pravde

 (Beta) – Stranka slobode i pravde (SSP) danas je poručila ministarki zaštite životne sredine Ireni Vujović da “prestane da obmanjuje gradjane” da su svi ekološki problemi višedecenijski problemi i da ona, odnosno aktuelna vlast, s njima nemaju nikakve veze.

“Vi i dalje uporno izbegavate da kažete da za proteklih devet godina, koliko ste na vlasti (SNS), niste rešili nijedan ekološki problem”, naveo je u pisanoj izjavi Igor Radošević iz Odbora  SSP za ekologiju i životnu sredinu.

On je poručio ministarki Vujović da odmah donese odluke koje će popraviti ekološku situaciju u zemlji, medju kojima su i usvajanje uredbi kojima će se povećati broj ekoloških inspektora.

“Prestanite da dajete lažne podatke o zagadjenju vazduha preko Agencije za životnu sredinu jer se vaši podaci objavljeni u dnevnim novinama (AQI 65) za isti dan razlikuju od podataka sajta AirVisual (AQI 189)”, naveo je.

Poručio je i da treba da se donese zabrana seče drveća i uništavanja zelenih površina u gusto naseljenim delovima gradova i opština uz organizovanje pošumljavanja, da utiče na raskidanje ugovora za spalionicu u Vinči i da umesto toga taj novac loži u gradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom.

“Ukinite dozvolu za gradnju kojom se uništava Makiško polje odakle gradjani Beograda dobijaju pijaću vodu. Umesto zgrada na tom području treba da organizujete pošumljavanje i/ili gajenje organske hrane”, ukazao je Radošević.

Pozvao je ministarku Vujović da spreči uništavanje i betoniranje Velikog ratnog ostrva, uvede jasno obeležavanje svih GMO proizvoda, smanji PDV za kupovinu eko vozila sa sadašnjih 20 procenata na simboličnih jedan procenat. Pozvao je i da zabrani izgradnju svih mini hidrelektrana, inicira smenu direktora EPS-a Milorada Grčića, donese odluku da će poslovanje kompanije Ling Long u Zrenjaninu morati da se obavlja po istim propisima koji važe za sve slične kompanije u EU.