SSP: “Mali umanjio budžetska sredstva Univerzitetu u Beogradu za 525 miliona dinara”

0
Foto: Profimedia

Stranka slobode i pravde (SSP) i Udruženje “1 od 5 miliona” u odvojenim saopštenjima su naveli da je ministar finansija Siniša Mali umanjio budžetska sredstva Univerzitetu u Beogradu za 2020. godinu za 525 miliona dinara, preneo je N1.

Kako je navedeno u saopštenju SSP, Mali je zloupotrebio svoj položaj i “osvetio” se Univerzitetu smanjenjem sredstava sa 19,24 na 18,71 milijardu dinara.

“Ovim potezom očajnika, lažni doktor je samo potvrdio da mu nije mesto ni na jednoj javnoj funkciji, kao ni ostalim članovima Vlade koji su izglasali ovakav budžet. Ne postoji razvojni budžet kojim se smanjuju sredstva namenjena visokom obrazovanju i budućnosti mladih i zato Univerzitetu u Beogradu mora biti vraćena budžetska podrška”, navode iz SSP.

U odvojenom saopštenju, Udruženje “1 od 5 miliona” navodi da je ministar time “zloupotrebio svoj položaj”, da je u pitanju kukavički potez i pritisak na Univerzitet u Beogradu.

Udruženje 1 od 5 miliona postavilo je pitanje da li se ovo može smatrati opomenom za rektorku i Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu “da pripaze u budućnosti i da se ni u kom slučaju ne bave diplomom guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, ali i ostalih kadrova Srpske napredne stranke”.

Ovo je, kako dodaju, jasan pokazatelj da profesori moraju da se uhvate ruku pod ruku i čuvaju ugled i Univerzitet koji su, kako naglašavaju, juče oslobodili.

Napominju da će Udruženje raditi na tome da se formira Komisija nezavisna od svih institucija kako bi ispitala sve sumnjive diplome i doktorate bilo onih u vlasti ili opoziciji.

Siniša Mali je reagovao na ove tvrdnje i rekao da je Vlada Srbije za 2020. izdvojila 804 miliona dinara više za BU u odnosu na 2019, a ne kako SSP tvrdi 525 miliona dinara manje.

Mali je objasnio da se prihodi budžeta Univerziteta u Beogradu sastoje iz dva dela, jedan je budžetska podrška, a drugi su sopstveni prihodi.

On je istakao da je podrška BU iz republičkog budžeta 2019. godine bila 10,4 milijardi dinara, a za 2020. godinu je 11,3 milijarde dinara, što je za oko 804 miliona dinara više.