Srpsko-rusko prijateljstvo odoleva svim izazovima

  0
  FOTO: Maja Colic

  Povodom objavljivanja knjige „Zapisi Balkanista“ u izdanju Službenog glasnika održana je tribina na temu srpsko-ruskih odnosa u savremenom multipolarnom svetu u Skupštini Grada Beograda, kojoj su prisustvovali brojni zvaničnici Srbije i Rusije. Pomenuta knjiga predstavlja zbirku tekstova srpskih i ruskih novinara, istoričara i analitičara o Srbiji i regionu, koji imaju zadatak da ruskoj javnosti daju pravi uvid u društveno i političko stanje i podrže zvaničnu politiku dveju zemalja.
  Jedan od autora knjige Oleg Bondarenko naveo je da je Srbija trenutno najotvorenija zemlja u Evropi u kojoj je moguće govoriti otvoreno o svemu, pa i o ruskoj politici. On je naveo da je Srbija neutralna, pa su u njoj svoje mesto pronašli investitori kako iz Evropske Unije, tako i kineski, ruski, ali i arapski. „Kada bi se govorilo o nekim novim odnosima u svetu između globalnih seila, Srbija bi bila pravo mesto za to, jer je sa svima zadržala dobre odnose“,
  Savetnik predsednika Srbije Dragutin Matanović govorio je o tome da ruski predsednik Putin i srpski predsednik Vučić neguju partnerske odnose. Prema njegovim rečima predsednik Putin u više navrata je podvukao da je Rusija svesna da je Srbija na putu Evropske Unije, ali da neguje prijateljstvo sa Rusijom, te da se ne priključuje nikakvim akcijama koje bi išle na štetu Rusije. Takođe, Matanović je dodao da predsednik Vučić nikada neće priznati Kosovo.
  Svojim prisustvom i kratkim obraćanjem, događaj su podržali i Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, Nj. E. g. Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Srbiji i Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.