Srpski turisti preko Bugarske mogu u Grčku, najviše novozaraženih u Beogradu, Novom Pazaru i Tutinu, SAD opozvale odobrenje za hlorokin: Vaš brifing za utorak

0
Fotografije: Profimedia

SRPSKI TURISTI MOGU U GRČKU PREKO BUGARSKE, NE I PREKO SEVERNE MAKEDONIJE – Vlada Grčke donela je odluku kasno sinoć da dozvoli prelazak bugarsko-grčke granice za državljane Srbije, potvrdio je ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

Danas se očekuje i konačna odluka o daljem ulasku naših građana u Grčku, rekao je Dačić.

Kako je pojasnio, ta odluka se za sada odnosi samo na granicu sa Bugarskom, ali ne i sa Severnom Makedonijom.

Konzul Srbije u Atini Milan Vukosavljević rekao je sinoć da su srpski turisti već počeli da prelaze granične prelaze i da su na putu ka letovalištima.

Podsetimo, tokom jučerašnjeg dana, više od 50 automobila sa oko 200 srpskih građana bilo je sprečeno da pređe bugarsko-grčku granicu, zbog iznenadne odluke Vlade Grčke da mora da prati preporuke EU o otvaranju granica sa trećim zemljama od 1. jula uprkos ranijem dogovoru grčke i srpske strane o obostranom otvaranju granica.

BRNABIĆ: NAJVIŠE NOVOZARAŽENIH U BEOGRADU, TUTINU I NOVOM PAZARU – Premijerka Ana Brnabić izjavila sinoć da je epidemiološka situacija u Srbiji povoljna i da trenuta najviše novozaraženih ima u Beogradu, Tutinu i Novom Pazaru, preneo je B92.

Primetila je, međutim, da se Beograđani ponašaju kao da korona nije ni postojala, da su mnogo opušteni i da ne poštuju preporučene zaštitne mere.

Gostujući u emisiji “Ćirilica” Hepi televizije, Brnabić je rekla da je dobra stvar u svemu što medicinski tim i vlada i dalje rade zajedno i stvari drže pod kontrolom kako bi spremni dočekali eventualni drugi talas virusa.

Brnabić je apelovala na građane da ovog leta ostanu u Srbiji, a da, ako se ipak odluče da putuju, sagledaju sve rizike sa kojima bi mogli da se suoče.

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJA CRNE GORE: NEMA SVAĐE SA SRBIJOM – Povodom odluke Crne Gore da se državljanima Srbije još ne dozvoli ulazak u Crnu Goru, direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, kazao je da danas da “nema svađe sa Srbijom”, ali da je “bilo reakcije jer se preko nekih stvari ne može preći”.

“Verujte da nema nikakve svađe. Većina nas se školovala u Srbiji, poštujemo i svoje učitelje i kolege, ali ne možete da ostanete nemi kada vam neko kaže – pored svih ovih rezultata – da ne znate, nemate, da lažete”, kazao je na sednici Odbora Skupštine Crne Gore za zdravstvo.

Mugoša je rekao da Srbija, Velika Britanija i Holandija ne prijavljuju aktivne slučajeve novog koronavirusa, te da su kolegama, s obzirom da imaju nove kriterijume, poslali zamolnicu traživši objašnjenje, ali da odgovora još nema.

“Našom metodologijom doći ćemo do podatka koliko je aktivnih slučajeva i prema tome se upravljati”, rekao je Mugoša.

Institut za javno zdravlje u Podgorici je u petak objavio ažurirarani spisak zemalja čiji državljani mogu da uđu u Crnu Goru, ali među njima i dalje nema Srbije.

SAD OPOZVALE ODOBRENJE ZA HLORIKIN U LEČENJU ZARAŽENIH KORONOM – Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) je u ponedeljak opozvala svoje ranije odobrenje za korišćenje lekove protiv malarije koje je predsednik Donald Tramp promovisao za lečenje bolesti COVID-19, pošto je sve više dokaza da ti lekovi ne deluju na koronavirus, a da mogu da izazovu ozbiljne neželjene efekte.

Uprava je saopštila da lekovi “hidroksihlorokin” i “hlorokin” verovatno neće biti efikasni u lečenju koronavirusa, a pomenula je izveštaje o srčanim komplikacijama kod pacijenata kojima su davani ti preparati.

FDA je takođe upozorila lekare da ne prepisuju te lekove u kombinaciji sa “remdesivirom” – zasad jedinim lekom koji pomaže pacijentima sa COVID-19. FDA je objasnila da lekovi protiv malarije mogu smanjiti efikasnost “remdesivira” koji je FDA odobrila u maju, ali samo za “hitnu upotrebu” – kod najteže obolelih pacijenata.

ŠEF SZO I NOVO UPOZORENJE – Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je da se u poslednje dve nedelje svakoga dana beleži više od 100.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa širom sveta, uglavnom u Americi i Južnoj Aziji.

Tedros je primetio da su bila potrebna dva meseca da se dostigne prvih 100.000 prijavljenih slučajeva, a sada to je dnevna norma. 

“Skoro tri četvrtine novih slučajeva svakog dana dolazi iz 10 zemalja, uglavnom iz južne Azije i Amerike”, rekao je direktor Svetske zdravstvene organizacije, a preneo RTS.

On je poručio zemljama koje su obuzdale prenošenje virusa da moraju biti u pripravnosti zbog mogućnosti ponovnog porasta broja slučajeva.

Tedros je ukazao i novi niz slučajeva u Pekingu, koji je povezao više od 50 dana bez novih slučajeva COVID-19, i rekao da se poreklo nove serije slučajeva istražuje, prenosi AP.

ZA NEDELJU DANA VIŠE OD 100 ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM U PEKINGU – Epidemiološka situacija u Pekingu je “izuzetno ozbiljna”, izjavio je danas portparol gradskih vlasti Su Hedjijan.

Više od 100 ljudi inficirano je od prošle nedelje u Pekingu u iznenadnom porastu zaraze.

Peking protiv novog koronavirusa vodi “trku s vremenom”, rekao je novinarima portparol i dodao da grad mora da bude korak ispred epidemije i da preduzima najstrože mere.

Peking, koji ima 21 milion stanovnika, povećao je dnevni skrining na više od 90.000 ljudi.

U Kini je u poslednja 24 sata od koronavirusa zaraženo 27 osoba.

Joše jedna pijaca je zatvorena, a sedam okolnih stambenih kvartova je stavljeno pod karantin.

Kineske vlasti zatvorile su, potpuno ili delimično, ukupno pet pijaca.

Zatvorena je i pijaca na veliko Sinfadi, jedna od najvećih u Aziji.

TRAMP NAREDIO VELIKO POVLAČENJE TRUPA IZ NEMAČKE – Predsednik SAD Donald Tramp je objavio da je naredio veliko povlačenje američkih trupa iz Nemačke, saveznice u NATO, iako su to kritikovali članovi njegove sopstvene stranke smatrajući da je to “poklon Rusiji” i pretnja američkoj državnoj sigurnosti.

“Smanjujemo broj na 25.000 vojnika”, rekao je Tramp u Beloj kući.

Sjedinjene Države sada imaju oko 34.500 vojnika u Nemačkoj što je znatno manje nego tokom “Hladnog rata”, kada je Nemačka bila u žarištu američkih i napora NATO da obeshrabre invaziju Sovjetskog Saveza. Poslednjih decenija Nemačka je bila domaćin ključnim američkim vojnim objektima i tranzitna tačka za trupe raspoređene na Bliskom Istoku.

Tramp je okrivio Nemačku da ne plaća dovoljno za svoju odbranu, nazivajući tu dugogodišnju saveznicu u NATO “delinkventom” jer nije postigla cilj koji su postavile sve članice NATO-a 2014. godine da troše najmanje dva odsto bruto-nacionalnog proizvoda na odbranu do 2024. godine. Nemačka kaže da se nada da će dostići dva odsto tek 2031. godine.

“Dok ne plate, uklanjamo naše vojnike, jedan broj naših vojnika”, rekao je Tramp.

Međutim, njegov plan ne izgleda zaokuženo jer je i sam rekao da “kada smanjimo na 25.000, videćemo gde idemo”.

I DANAS OTEŽANA VOŽNJA NA PUTEVIMA – Na putevima u Srbiji vozače danas očekuju nestabilne vremenske prilike uz moguće obilne padavine koje mogu dodatno otežati vožnju pa se preporučuje više opreza i brzina prilagođena uslovima u saobraćaju, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Treba držati veće odstojanje između vozila jer je na mokrom kolovozu zaustavni put duži, a savetuje se i sporije kretanje jer udarne rupe, šahtovi i kanali mogu biti prekriveni vodom pa vozači imaju vremena da ih uoče i izbegnu moguća oštećenja, navodi se u saopštenju.

Na graničnim prelazima prema poslednjem izveštaju kamioni čekaju sat i po na Horgošu, na Kelebiji 60 minuta, a na Batrovcima 120 minuta, dok na ostalim prelazima nema zadržavanja, naveo je AMSS.

AKTUELNI BROJ NEDELJNIKA JE U PRODAJI NA SVIM KIOSCIMA, ALI I DOSTUPAN U ELEKTRONSKOM PDF IZDANJU NA NSTORE

NA POKLON SVIM ČITAOCIMA, NJUJORK TAJMS NA SRPSKOM I ČETVRTKA KNJIGA IZ EDICIJE “VELIKE BIOGRAFIJE” – ALEKSANDAR RANKOVIĆ

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA