Srpski studenti evakuisani iz Hongkonga sleteli u Beograd: “Niko od naših studenata nije povređen”

0
Foto: Profimedia

Studenti iz Srbije koji su hitno evakuisani iz Univerziteta u Hongkongu sleteli su na Aerodrom “Nikola Tesla”, javio je RTS.

U žarištu sukoba policije i demonstranata u Hongkongu našli su se studenti iz Srbije. Pod policijskom pratnjom napustili su kampus Politehničkog univerziteta, koji je pod opsadom, i ukrcali se na avion za Beograd.

Srpski studenti nisu želeli pred kamere, a njihovi roditelji posvedočili su kako je bilo.

“Davao nam je vrlo šture informacije, da je kampus zatvoren. Kada su u kampusu isekli struju i vodu, univerzitet im je našao smeštaj u hotelu koji je blizu aerodroma. Koliko ja znam, niko od naših studenata nije povređen”, rekla je Dragana Stojanović, majka studenta Mihaila Stojanovića.

Saša Moderc, otac studenta Luke Moderca rekao je da je cela situacija zabrinjavajuća.

“Žao mi je studenata koji su svojim angažovanjem pokazali želju za demokratijom i neko možda drugačije sutra”, rekao je Moderc.

Desetine demonstranata u Hongkongu je pobeglo sa Politehničkog univerziteta tako što su se spustili sa mosta visokog deset metara koji se nalazi u sklopu kampusa univerziteta i odvezli se motorima koji su bili pripremljeni za bekstvo, javio je Rojters.

Politehnički univerzitet u Hongkongu je postao središte sukoba od prošle nedelje, kada su se demonstranti zabarikadirali u kampusu univerziteta.