Srpski scenario: Puni stadioni, pa krcate bolnice. Pobedničke žurke, pa prebacivanje odgovornosti na građane… Šta učiniti da bi se izbeglo najgore? Veliko istraživanje u novom Nedeljniku

3
Profimedia

Puni stadioni, pa krcate bolnice.

“Srbija bez novozaraženih do 10. jula”, pa nagli skok broja obolelih.

Pobedničke žurke s trubačima, pa prebacivanje odgovornosti na građane.

Izbori, pa uvođenje vanredne situacije.

Nepoverenje u zvanične podatke. Čekanje na testiranje i rezultate. Ponovno širenje panike po društvenim mrežama. Šta nas tek čeka ovog leta?

***

Da li je država i iz kojih sve razloga ugrozila zdravlje svojih građana i ko će da plati za one koji su već platili životima? Sad je kasno da se ispravi prošlost i neke odluke promene, šta bi trebalo učiniti da bi se izbeglo najgore?

Lekari u Kriznom štabu snose profesionalnu i moralnu odgovornost zbog obmanjivanja javnosti da je od kovida-19 dnevno navodno umirao samo po jedan ili nijedan građanin Srbije sve do pred kraj ovog meseca. To su, doduše tiho gunđajući, osuđivali lekari iz ustanova u kojima je u istom vremenskom rasponu bilo po dvoje-troje žrtava

Dr Zoran Radovanović, epidemiolog

I dok se u jednom trenutku moglo čuti “da nema dovoljno testova”, pa potom “da ima svega” ali da se kontakti koji nisu zaraženi neće testirati, privatnim klinikama i dalje nije dozvoljeneo da testiraju građane na kovid-19, iako je prošle nedelje rečeno da će dobiti dozvole. I tu moramo da se zapitamo zašto, ako je SZO od početka dala preporuku “testirajte, testirajte, testirajte…”

Petog juna smo realno imali bar šest hiljada inficiranih, mnogo njih bez ikakvih simptoma. Uz dopuštanja dešavanja koja se ni u kom slučaju nisu smela dopustiti, ovaj broj je postepeno rastao, što se lako moglo videti u narednih par dana. Kada bi svako od njih inficirao prosečno 1,5 osobu, u petak 3. jula imali bismo oko 30.000 inficiranih

Aleksandar Jovičić, statističar

OPŠIRNIJE ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 2. JULA, DIGITALNO IZDANJE JE DOSTUPNO NA NSTORE.RS.

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Poklon edicija “Velike biografije” nastavlja se i u julu.

NAJBOLJE KNJIGE ZA OVO LETO

Poklon edicija “Velike biografije” uz Nedeljnik se nastavlja i u julu sa tri nove hit knjige, o najkontroverznijem srpskom špijunu Dušku Popovu, uz novi Nedeljnik od 2. jula, knjigu o najkontroverznijem srpskom mangupu Stevici Markoviću čitaoci će na poklon dobiti uz Nedeljnik od 9. jula, a knjiga o najokontroverznijem srpskom policajcu Dragom Jovanoviću dobijaće se uz Nedeljnik od 16. jula.

3 KOMENTARA

  1. Ko koga ovde laze?! Jedini virus su migranti koji naselise nase gradove dok mi cucimo po kucama cekajuci da padne plafon. Smesno mi je vise kako lazu😂

  2. naravno,u pravu si Deki. Ne moze ni drzava ni vlast nista bez nase individualne discipline.

  3. Nije drzava duzna… Virus je usao u sve generacije populacije, prosao kroz svakog i posledice se osecaju… Ekonomija ne sme niti moze niti ce trpeti, jer preziveti nece a virus ce proci jer jednom mora stati, sve je otvoreno i jednostavno nista ne moze spreciti… Bolje sad nego na jesen da se spoji… Sve ce biti slabiji ali zato se morati pojacati zdravstveni sistem.

Comments are closed.