“Srpski državljani će u EU moći da putuju i sa negativnim PCR testom i potvrdom o antitelima…”

1
Foto: Profimedia

Direktor Jute Aleksandar Seničić izjavio je danas da će građani Srbije moći da putuju u zemlje EU i sa negativnim PCR testom i serološkim testom da poseduju antitela, tako da ne treba da ih brine predlog Evropske komisije da kovid pasoši važe samo za vakcinisane vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za lekove, gde još uvek ne spadaju kineska i ruska vakcina.

Seničić je, kako prenose mediji, za TV K1 pojasnio da nijedna odluka EU prema svojim članicama nije obavezujuća, osim kada se radi o bezbednosti, te da stiže najava iz Grčke da će ona prihvatiti sertifikat o imunizaciji bez obzira o kojoj vakcini je reč.

“Vrlo brzo očekujemo da grčki ministar turizma dođe u posetu Srbiji i tada ćemo imati zvaničnu potvrdu. Nadam se da će tada biti potpisan protokol između Srbije i Grčke o protoku stanovništva”, rekao je Seničić.

On je napomenuo da je samo predlog Evropske komisije da kovid pasoši važe za vakcine koje je odobrila Evropska agencija, i da je to problem i za samu EU jer je u šest zemalja počela ili treba da počne masovna vakcinacija kineskom i ruskom vakcinom.

“Pojavio se problem u tim zemljama koje su izrazile sumnju da ovako jedna odluka može da bude diskriminišuća i za njihove državljane”, rekao je on i dodao da masovna vakcinacija kineskom i ruskom vakcinom ide u Mađarskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Bugarskoj.

On kaže da je siguran da će zemlje koje zavise od turizma – Grčka, Bugarska, ali i Italija i Španija imati svoj interes da prihvate sertifikate o vakcinaciji bilo kojom vakcinom.

Pozvao je građane da budu odgovorni, da se situacija u Srbiji stabilizuje, jer samo ukoliko je situacija u zemlji stabilna možemo da razmišljamo o putovanjima.

Podseća da građani Srbije i sada bez ikakvih uslova mogu da putuju u četiri zemlje – BiH, Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija.

“Imamo najave od strane Turske koja želi da ukine PCR test početkom letnje sezone. Uputili smo zahtev da se Egipat odredi prema vakcinaciji”, rekao je on.

Upitan kada bi mogao da počne da se primenjuje, ukoliko danas bude usvojena u Briselu odluka o kovid pasošima, on je rekao da bi to moglo da bude za tri meseca, do početka turističke sezone.

1 KOMENTAR

  1. Poštpvani g. Seničiću
    Razumem Vaš lični interes da oživite turističke agencije. Medjutim, ova informacija da ce gradjani Srbije koji su primili kinesku (95%) i rusku vakcinu, i urade serološki test moći da putuju u EU – nije tačna. To ce možda da važi za one koji su preležali kovid, pošto se njihov rezultat razlikuje od serološkog testa osobe koja je primila vakcinu. Nije isti rezultat-medicinsko je objašnjenje a vi niste lekar. Sa PCR će možda moći da putuju u EU ali kad bude vraćen u opticaj Šengen koji je suspendovan. Tako ste i prošle godine pogrešno informisali ljude da će moći da idu u Grčku pa je odluka suspendovana posle 10 dana, dok su gradjani Velike Britanije išli u Grčku bez ikakvog testa celu sezonu.

Comments are closed.