Srpska naučnica iz infektološkog tima u Modeni: Moguće da je negativan test lažan, lečenje krvnom plazmom nije davalo rezultate

0
Foto: Profimedia

Jedan negativan test na koronavirus može biti rizičan kriterijum za otpuštanje pacijenata iz bolnice, jer to može biti i lažno negativan rezultat, rekla je Jovana Milić, koja je na doktorskim studijama medicine u Modeni na severu Italije, i koja je članica infektološkog istraživačkog tima Univerzitetske bolnice u tom gradu.

Milić dodaje za N1 da su u Italiji iz bolnica puštani i pacijenti sa pozitivnim rezultatima, da bi se napravila mesta u bolnicama za teže pacijente, ali da su oni bili strogo praćeni i u kućnoj izolaciji.

“Postoji čak i kada je dobro uzet bris mogućnost lažno negativnih rezultata, ali to je rizik koji prihvata ceo svet koji koristi te testove, ali pravilnim uzimanjem se smanjuje mogućnost lažno negativnih rezultata, a ako je rezultat pozitivan svedena je mogućnost na minimum da je lažno pozitivan”, objasnila je.

Ona je potvrdila da je tačno da 15 odsto briseva mogu biti sa lažnim negativnim rezultatima – čak i više, a to zavisi, kako kaže, od toga u kojim uslovima se uzimaju, ko su ljudi koji ih uzimaju, i od mnogih drugih faktora.

“15 odsto je u idealnim okolnostima lažna negativnost”, pojasnila je.

Govoreći o doniranju plazme u svrhu lečenja drugih obolelih, Milić je rekla da se u Modeni to nije primenjivalo, kao i da bi plazma imala efekta, bitno je da su antitela zaštitna.

“Prva skustva govore da antitela koja bi trebalo da budu zaštitna najverovatnije to nisu. Put lečenja krvnom plazmom, po onome što vidimo sad, ne daje rezultate, ne možemo da tvrdimo sa sigurnošću, ali po preliminarnim rezultatima – krvna plazma nema efekta u lečenju (kovida 19)”, dodala je.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus