“Sreo sam je poslednji put kratko iza ponoći, 14. decembra 1986…”: Miljenko Jergović za novi Nedeljnik o čuvenom rođendanu kod Isidore Bjelice, progonu i javom sramoćenju

2
Foto: Igor Pavićević; Screenshot

Verovatno najbolji balkanski pisac 21. veka Miljenko Jergović je za novi Nedeljnik govorio i o koronavirusu i suočavanju sa smrću, o Jugoslaviji i njenoj suvišnosti, o “Rodu”, ali i o Isidori Bjelici i onoj čuvenoj zabavi u Sarajevu na kojoj je bio…

“Kako je izgledala ta famozna naci-žurka i danas mnogi bolje znaju nego mi koji smo na toj žurki bili. Nije to jedini takav događaj. Više je prilika i situacija u kojima sam se zatekao, o kojima drugi, oni koji nisu bili prisutni, eto, znaju sve, a ja ne znam ništa. I tu pomoći nema.

Isidora je umrla, a ja sam je posljednji put sreo kratko iza ponoći, 14. decembra 1986. Imao sam dvadeset, ona je upravo bila navršila devetnaestu. Tad smo se na kraju jednog rođendana pozdravili, nakon čega su nas život i naše životne odluke i opredjeljenja odveli vrlo daleko jedne od drugih”, naveo je Jergović, uz sećanje da su pet dana kasnije radnici Službe državne bezbednosti došli po njih.

“Zzapočeo je proces isljeđivanja, a onda i javnog sramoćenja, u kojem je sudjelovao cvijet sarajevskog novinarstva, iz famoznog dnevnog ‘Oslobođenja’ i s Radio-televizije Sarajevo, koordiniran iz rečene Službe državne bezbjednosti. Trebalo je to da bude posljednji veliki montirani politički proces, kojim će se spasavati socijalizam, a bosanskohercegovačko će se obavještajno podzemlje i prizemlje obračunati s tendencijama koje su dolazile iz Slovenije.

Ono što me je pred drugovima u SDB-u tad najgore inkriminiralo bilo je što sam redovno dobijao slovensku omladinsku štampu: „Mladinu“, „Tribunu“ i „Katedru“. Ali znaš šta je zanimljivo: veći dio tog novinarskog ološa, kao i kompletno rukovodstvo SDB-a i MUP-a, završit će, kada 1992. počne rat u Sarajevu, među najgorim nacionalistima, i to svatko među svojima, a nekima će se, bogme, i u Hagu suditi. Možda je to, ipak, najvažnije znati: oni su u decembru 1986. od nas branili socijalizam”, naveo je Jergović.

Ceo intervju objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 20. avgusta

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Mond diplomatika na srpskom, sa velikim dosijeom “Kina i SAD, šok XXI veka”

2 KOMENTARA

  1. Najdosadnijeg pisca. Ko ga gura??? Sigurno ne njegova dela koja niko ne čita. I ljudski je onako nikakav.

  2. Šteta za Jergovića. Od Sarajlije i omiljenog pisca BiH, postao je kvisling i dupeuvlakač anemicusa andreja i hadezeja. Tužno.

Comments are closed.