Srbin zaražen koronavirusom na brodu kod San Franciska u izolaciji, oseća se dobro…

0
Beta - AP Photo/Noah Berger

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se na brodu “Grand princess” u SAD, na kojem ima osoba zaraženih korona virusom, nalaze 34 srpska državljana.

“Stejt department nas je obavestio da se na brodu ‘Grend prinses’, na kojem je po povratku sa Havaja u San Francisko registrovan određeni broj lica zaraženih koronavirusom, nalaze 34 državljana Srbije, od kojih su 33 člana posade i jedan putnik”, naveo je Dačić.

On je kazao da je do sada na brodu na koronavirus testirano 46 lica i da je zaraza potvrđena kod 21 osobe, od čega je 19 članova posade, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

“Medju zaraženima je jedan državljanin Srbije, Ivan Sofronijević. On se nalazi u izolaciji i sada se oseća dobro, ima potrebnu medicinsku negu i u kontaktu je sa porodicom”, navodi Dačić u izjavi.

Dačić je rekao da bi brod trebalo da bude usidren u kalifornijskom gradu Oklandu tokom današnjeg dana, a da će potom započeti prebacivanje putnika, državljana SAD u medicinske centre, a stranih državljana u njihove zemlje porekla.

Svi članovi posade, njih oko 1.100, ostaće na brodu koji će tokom 14-dnevnog karantina biti usidren blizu obale, dodao je Dačić.

Za sada nema informacija da među državljanima Srbije u SAD ima zaraženih koronavirusom, osim Ivana Sofronijevića, naveo je šef srpske diplomatije.

On je rekao da je Japan obavestio Srbiju o planu da iz karantina u gradu Vako bude pušteno devet srpskih državljana koji su bili na brodu “Dajmond prinses” u Jokohami.

“Posle obavljenog konačnog PCR testa i zdravstvenog pregleda, predviđeno je da devet državljana Srbije bude pušteno iz karantina u tri grupe: 10. marta četiri državljana Srbije, 12. marta dva, 13. marta takodje dva državljana Srbije i jedan državljanin Crne Gore, i 15. marta još jedan državljanin Srbije”, naveo je Dačić.

On je dodao da Ministarstvo spoljnih poslova pažljivo prati i situaciju u Italiji i da za sada nema informacija da je neko od državljana Srbije u toj zemlji zaražen.

Državljanin Srbije, član posade broda “Dajmond prinses” koji je iz Japana evakuisan specijalnim letom organizovanim od Italije, otputovao je za Srbiju 6. marta, posle 14-dnevnog karantina, dodao je Dačić.

(Beta)