Srbija potrošila 100 miliona evra manje nego u 2018. na kupovinu oružja iz Nemačke

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Srbija je završila na petom mestu liste najvećih kupaca nemačkog oružja u prvoj polovini 2018. godine. Prema podacima Ministarstva privrede, Beograd je sklopio 20 ugovora i kupio oružje u vrednosti od gotovo 105 miliona evra. Gotovo ceo iznos odnosi se na kupovinu nemačkih helikoptera i rezervnih delova za te letelice.

Uporedna statistika pokazuje da je taj izvoz drastično opao u prvoj polovini ove godine – Srbija je u prvih šest meseci 2019. kupila od Nemačke oružje u vrednosti od tek nešto više od dva miliona evra, piše DW.

Najveći kupci oružja u prvoj polovini ove godine bili su Mađarska, Egipat, Južna Koreja, SAD i Australija, dok je ta lista u prvoj polovini 2018. izgledala ovako: Alžir, SAD, Saudijska Arabija, Pakistan i Srbija.

Ono što je mnogo više zainteresovalo Nemce u toj statistici jeste to što se smanjio izvoz oružja Saudijskoj Arabiji. Za taj pad prodaje postoji politički razlog. Krajem prošle godine u Istanbulu brutalno ubijen Džamal Kašogi i nemačka vlada je u znak protesta najavila da će prekinuti izvoz oružja.

Doduše, Berlin je još ranije obećao da će prestati da prodaje oružje “zemljama koje su direktno umešane u rat u Jemenu”, ali to upozorenje nije sasvim poštovano, a Nemci su “omekšali” svoje stavove.

Rekordni izvoz ove godine?

Prema zvaničnim podacima o odobravanju prodaje oružja, 2019. bi mogla da nadmaši rekord iz 2015. Pre četiri godine je, naime, nemačka vlada odobrila izvoz oružja od 7,9 milijardi evra, a do kraja oktobra ove godine već su odobrene 7,4 milijarde.

Vlada u Berlinu veoma retko odbija dogovore o prodaji oružja – to se može videti ako se pogledaju periodi od prvih deset meseci ove i prošle godine kada je odbijeno manje od jedan odsto predloga koje su podnele nemačke firme.

“Prolazi gotovo svaki zahtev”, kritikuje poslanica stranke nemačke Levice Sevim Dagdelen. “To nije autorizacija, već čista formalnost”.