“Srbija nam u četvrtak donira 20.000 doza vakcina…”

0
ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da će u četvrtak da preuzme donaciju Srbije od dvadeset hiljada vakcina.

Rekao je da će tom događaju da prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“To će omogućiti spoj između onoga što očekujemo iz programa Sputnjik, kineskog programa i ovog iskompromitovanog programa Fajzer”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je ponovio da je još u prošloj godini kroz Kovaks program uplaćeno 400.000 doza Fajzer vakcina za 200.000 stanovnika.

Dodik je dalje kazao da je veoma zabrinut zbog stope smrtnosti od koronavirusa u RS, kao i da pandemija nije zaustavljena.

Stopa smrtnosti u RS od posledica koronavirusa iznosi pet odsto, dok je cela BiH osma u svetu po broju smrtnih slučajeva u odnosu na broj stanovnika.

“Nabavili smo određen broj vakcina, pre svega za zdravstvene radnike, one koji rade u domovima za starije osobe, a sada se vakcinišu širom Republike Srpske i oni stariji od 65 godina”, istakao je Dodik.

Dodao je da to nije obim kojim bi RS bila zadovoljna.

“U uslovima u kojima radimo to je maksimalno što možemo napraviti. Očekujem i veći priliv vakcina”, naveo je srpski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, treći talas jenjava, zbog mera koje su uvedene u RS.