Srbija najpoželjnija u regionu za investicije stranih automobilskih kompanija

  0

  Ulaganje u automobilski sektor Srbije poslednjih godinu dana iznosi 790 miliona evra

  Uprkos krizi u automobilskom sektoru, Srbija je najpoželjnija destinacija u regionu za ulaganja stranih automobilskih kompanija, navodi se u izveštaju See News-a, provajdera poslovnih vesti i tržišnih informacija, koji je objavljen na online konferenciji o razvoju automobilske industrije „SEE Automotive – Connect & Supply”. Konferenciju je organizovao Automobilski klaster Srbije, uz podršku projekta Razvoj privatnog sektora u Srbiji (PSD) koji, u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje, sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. U virtuelnom prostoru 14 predstavnika ove industrije govorilo je na temu uticaja krize prouzrokovane virusom Covid 19 i budućih trendova.

  Šesta velika konferencija „SEE Automotive – Connect & Supply” ove godine okupila je više od 200 učesnika, kako bi saznali novosti o stanju automobilske industrije“, istakao je Igor Vijatov iz Automobilskog klastera Srbije.

  Tokom pandemije virusa Covid 19 većina kompanija iz autoindustrije je zastala s proizvodnjom i okrenula se donacijama i proizvodnji potrebnih materijala za borbu sa virusom. Procene SeeNews-a pokazuju da bi samo kriza u automobilskom sektoru mogla da utiče na dva odsto ukupne radne snage u nacionalnim ekonomijama Jugoistočne Evrope, a gubici u čitavom regionu mogli bi da budu veći od osam milijardi evra. „Međutim, postoji optimizam, posebno kada je reč o Srbiji. Srbija je očigledno najpoželjnija destinacija u regionu za ulaganja stranih automobilskih kompanija. Samo od marta 2019. do marta 2020. godine, ulaganje u automobilski sektor Srbije iznosi 790 miliona evra i nema podataka da će biti promene ovih investicionih planova zbog krize“, izjavila je Lilia Goranova iz See News-a.

  Analize pokazuju da će automobilski sektor biti među gubitnicima usred pandemije i ekonomske krize koju je izazvala, a oporavak zavisi od mera koje će preduzeti nacionalne vlade. Ekonomska budućnost i razvoj Srbije zavise i od globalne situacije u autoindustriji.

  „Ova industrija se trenutno se suočava sa mnogim izazovima, kao što su zatvaranje proizvodnih pogona i prekid globalnog lanca snabdevanja, što preti ekonomskom razvoju Srbije, koja ima godišnji obrt od tri milijarde evra u autoindustriji. Deo naše podrške je posvećen Automobilskom klasteru u Srbiji, koji organizuje konferencije i druge događaje za potrebe ove industrije, a jedan od glavnih ciljeva AC Srbija je digitalizacija autoindustrije koju je ova kriza učinila još bitnijom“, istakao je Aleksandar Bec iz GIZ-a, rukovodilac sektora – Održivi ekonomski razvoj i zapošljavanje.

  Kontinuiranu podršku razvoju automobilske industrije u Srbiji pruža Nemačko-srpska razvojna saradnja, koju implementira GIZ kroz različite projekte, a ove godine obeležava se 20 godina ove saradnje. „Kada je počela pandemija virusa Covid 19 razmatrali smo sa našim partnerima iz Srbije koji pristup da zauzmemo u  aktuelnoj situaciji, u cilju definisanja mera koje će ublažiti efekte krize.  Zajedno sa Centrom za digitalnu transformaciju u okviru Privredne komore Srbije razvili smo program za podršku poslovanju u vanrednoj situaciji za MMSP. Program nudi dvodnevnu besplatnu podršku konsultanata za digitalnu transformaciju za kompanije iz svih industrija, za koji se u prvih nekoliko dana prijavilo 120 kompanija“, dodao je Bec.

  Na globalnom nivou jedan od uticaja krize prouzrokovane COVID-19 virusom biće manjak investicija u inovacije u okviru automobilske industrije. „Kriza će odložiti razvoj autonomnih automobila čak do 2035. godine, a možda se to nikad neće ni desiti“, saopštio je Džej Nagli (Jay Nagle), specijalista za istraživanje i razvoj iz Odeljenja za međunarodnu trgovinu iz Velike Britanije. Ipak, on je dodao da je dobra vest da se nastavlja rad na projektima razvoja električnih automobila za 2021/2022, budući da se potreba za električnim automobilima neće smanjiti, što su pozitivne posledice pandemije, koja je i sama doprinela kvalitetu vazduha.  

  Ova konferencija je jedna od najvažnijih stručnih i poslovnih skupova u ovom delu Evrope kada je u pitanju automobilska industrija, a drugog dana predstavnici kompanija učestvovali su i na više od 100 B2B sastanaka u cilju ostvarenja poslovnih kontakata.