Srbija na korak bliža novom investicionom ciklusu u energetskom sektoru

  0

  Konfindustrija Srbija i PKS organizovale online diskusiju o novom zakonskom okviru za oblast energetike i obnovljivih izvora energije

  Samo dan nakon što je Vlada Srbije usvojila četiri predloga zakona iz oblasti energetike i rudarstva, Konfindustrija Srbija, u saradnji sa Privrednom Komorom Srbije, organizovala je on-line diskusiju „Energija budućnosti“, posvećenu upravo predstavljanju novog zakonskog okvira, sa fokusom na energetiku i obnovljive izvore energije.

  Otvarajući radove diskusije, predsednik Konfindustrije Srbija, Patricio Dei Tos,  pohvalio je dalekovidost i brzinu delovanja vlade Srbije i izjavio je kako je „velika čast ugostiti na današnjem skupu kako predlagače zakona tako i najznačajnije javne i privatne aktere energetskog sektora Srbije, samo dan po usvajanju predloga zakona od strane Vlade Srbije“.

  Dei Tos je naglasio da je pažnja kompletne privredne zajednice usmerena ka zakonskoj reformi energetskog sektora jer predstavljaju osnov za revidiranje izbora energenata za sve kompanije, a samim tim i reorganizacije privredne u celini.

  Ispred ministarstva rudarstva i energetike učesnicima se obratila državna sekretarka Jovanka Atanacković koja se osvrnula na prethodni period izrade sva četiri zakona: “po preuzimanju resora rudarstva i energetike, potpredsednica vlade i mi, kao njen tim, izvršili smo analizu stanja i shvatili da naša aktivnost u budućem periodu treba da budu zasnovane na tri stuba. Prvi stub jeste upravo regulatorna reforma, zatim pokretanje novog investicionog ciklusa, i na kraju reorganizacija energetskih subjekata u vlasništvu Republike Srbije”.

  Atanacković dodaje „u tehnološkom smislu, ova je oblast veoma inventivina i traži brze promene i  prilagođavanje pravnog okvira kako bismo postigli ono sto želimo a to je klimatski neutralna planeta 2050. godine, put ka zelenoj energiji i ka zelenoj agendi“.

  Državna sekretarka Atanacković takođe je naglasila da je ministarstvo uvek otvoreno da razgovara sa  investitorima. Kako navodi zakone ne pišemo zakona radi, već investicija radi i boljitka i kako Srbije tako i regiona; kao i da je „aksiom svega zaštita životne sredine i održivi razvoj”, zaključuje Atanacković.  

  Nakon uvodnog izlaganja državne sekretarke usledio je i poseban osvrt na regulativu koja se odnosi na obnovljive izvore energije, a koju je predstavila Vesna Simić, šefica Odsekа za obnovljive izvore energije, Ministarstvo rudarstva i energetike, Vlada republike Srbije, kao i osvrt na elektroenergetski sektor sa stanovišta EMS-a, a koje je izneo Branislav Đukić, direktor za međunarodne i regulatorne poslove Elektromreže Srbije.  Poseban pogled sa stanovišta italijanskih investitora dao je Simone Apoloni, predsednik grupacije mladih privrednika Konfindustrije Srbija.

  Usledila je zatim otvorena diskusija u kojoj su učestvovali najznačajniji privatni akteri energetskog sektora Srbije, među kojima su i italijanski investitori:  Miroslav Lutovac, savetnik predsednika PKS; zatim direktor kompanije Energia Gas and Power, gospodin Velimir Gavrilović;  vlasnik kompanije MT-KOMEX Miloš Kostić; predsednik Udruženja za biogas i vlasnik biogasne elektrane Biogas energy gospodin Danko Vuković; direktor kompanije Geolumen Antonio Domenico Ialeggio i direktorka tehničkog sektora u kompaniji Fintel Energija gospođa Tamara Mlađenović.

  Radovima diskusije je moderirala Nevena Đukić, glavni i odgovorni urednik Energetskog portala, dok je  poseban osvrt na modele finansiranja projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije ispred UniCredit Banke napravila Olivera Dželić.