“Srbija mora što pre u EU”: Višegradska grupa o proširenju EU na Zapadni Balkan

0
Foto: Tanjug/CTK via AP

Višegradska grupa, koju čine Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska, podržala je što skoriji ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Predsednik Mađarske Janoš Ader izjavio je da se sve članice grupe zalažu za tu ideju.

“Stabilnost Balkana je u interesu EU. Ako Srbija ispunjava uslove za prijem, EU treba biti proširena”, rekao je Ader na samitu Višegradske grupe u Pragu. Češki predsednik Miloš Zeman je kao domaćin rekao da je Srbija podržana “u svakom mogućem smislu”.

Samitu je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i njegov slovenački kolega Borut Pahor, prenosi RTS.

“Drago mi je što mogu da vas obavestim da svi predsednici jednoglasno podržavaju pristupanje Srbije u EU. Spremni su da tom uclanjenju pruže maksimalnu pomoć”, rekao je Zeman.

Tokom sastanka se razgovaralo i o kvotama za migrante, internetom, ali i obnovljivim izvorima energije.

“Sve zemlje ovde – pet zemalja članica su za ulazak Srbije. To je novost, o tome smo pričali. Naša pozicija ostaje nepromenjena. Želim da kažem da što se tiče stabilnosti Balkana, to nije samo u interesu Srbije, već u interesu cele Unije”, istakao je predseđnik Madarske.

Predsednik Poljske Andžej Duda smatra da vrata EU treba da budu otvorena za države zapadnog Balkana, s jasnim rokovima i uslovima.

“U EU smo ušli pre 15 godina. Znamo izazove sa kojima se suočavaju zemlje koje žele postati članice EU i podržavamo Srbiju na evropskom putu”, izjavio je Duda.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je članice Višegradske grupe da podrže Srbiju u evropskim integracijama i da je “poguraju” na tom putu, kako bi i Srbija mogla da kaže da ima prijatelje u Briselu, koji će da se bore za nju.

“Onako kako ste vi nekad gledali na zapadne zemlje, tako mi danas gledamo na Višegradsku grupu, uspehe koje ste postigli i nadamo se da jednog dana možemo da pripadamo tom klubu. Uz naš naporan rad potrebna nam je i vaša podrška i razumevanje”, rekao je Vučić.