“Srbija mora da prestane da nas gleda kroz vojni dvogled… Evropska unija se plaši fašizma…”: Šta je Aljbin Kurti pričao za britanski Gardijan

2
Foto: Profimedia

Budući premijer Kosova Aljbin Kurti, koji će pomalo iznenađujuće doći na tu funkciju, osudio je odluku EU da zaustavi dalje širenje u pravcu Balkana, prenosi Gardijan.

Kurti je u intervjuu za taj britanski list rekao da su zapadni lideri zaboravili pouke dva svetska rata i umesto toga počeli da se povlače pred fašizmom i populizmom.

On je u vezi sa francuskim blokiranjem Severne Makedonije i Albanije u započinjanju pristupnih pregovora, rekao da bi to moglo da ima posledice i po Kosovo.

Kurti smatra da takava razvoj situacije šteti šansama Кosova da postigne sporazum sa Srbijom, “koja odbija da ga prizna kao nezavisnog od kraja rata 1998-99”, a sada će Beograd imati manje podsticaja da deluje bez realne perspektive za članstvo u EU, objašnjava Kurti.

“EU je formirana kao odgovor na fašizam, ali sada se plaši pred fašizmom”, rekao je Кurti za Guardian.

“Evropska unija je tako važan istorijski projekat da nijedan čovek ne može biti njen autor, režirajući ga ili vodeći po svojoj volji. Videli smo da se situacija na Balkanu pogoršala kada je Junker najavio da neće biti novih proširenja EU. Da, EU je važna za Balkan, ali je i Balkan veoma važan za EU. Berlin i Pariz bi to morali da znaju.”

Gardijan piše i da će Кurti biti pod međunarodnim pritiskom da postigne sporazum sa Srbijom. “SAD su upravo postavile novog specijalnog izaslanika za oživljavanje dijaloga između dve zemlje”, piše britanski list.

“Ako žele da započnu dijalog, trebalo bi da zaustave klevete u vezi sa našim pravom na državnost. Srbija bi trebalo da se suoči sa sopstvenom prošlošću, umesto da na Кosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom. Srbiji je potrebna određena introspekcija”, rekao je Kurti u intervjuu.

On je naglasio da će saradnju sa Srbima otpočeti “odozdo”, razgovorima sa običnim ljudima, o pitanjima poljoprivrede.

Gardijan zaklučuje da se Srbija “najviše plaši mogućnosti da Kurti potpiše neku vrstu konfederacije sa Albanijom, što bi obesmislilo postojanje srpske zajednice na severu Kosova”.

2 KOMENTARA

  1. Ivo Andrić lepo reče: – Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a
    fukara se obogati.

Comments are closed.