Srbija kao “jedina rupa u tepihu” i “imperativ promene odnosa zapada prema Vučiću”: Šta piše u izveštaju Pentagona o srpsko-ruskim odnosima i kakve bi posledice mogao da izazove

1
Foto: Profimedia

Zapadni mediji objavili su izveštaj Pentagona u kom se ocenjuje da je Srbija najpopustljivije okruženje na Zapadnom Balkanu, kada je reč o ruskom uticaju. “Jedina rupa na tepihu koju je potrebno pritisnuti”, glasi objašnjenje za poziciju koju u odnosu na region zauzima Beograd prema Moskvi.

Pentagon konstatuje da je saradnja SAD sa našom zemljom u oblasti odbrane i dalje komplikovana zbog težnji Srbije da ostane vojno neutralna i da ne pristupa vojnim savezima.

Predavač na Univerzitetu “Džons Hopkins” u Vašingtonu Edvard Džozef smatra da izveštaj Pentagona pokazuje da se “odnos Zapada prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću mora promeniti”, posebno “zbog saradnje sa ruskim obaveštajnim službama”.

Saradnja Srbije sa Rusijom se u vojnom smislu mnogo unapredila od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, pokazuje Pentagonov izveštaj.

“Svi ti pritisci, rezolucije i deklaracije govore sve ono što ja saopštavam svakog dana, a to je da je pozicija Srbije sve snažnija”, kaže predsednik Srbije. “Pritisci sa raznih strana govore u prilog tome koliko je naša neutralna pozicija čvrsta. Neće u moje ime donositi odluke niko ni u Vašingtonu, ni u Briselu, ni u Moskvi, niti bilo gde drugo.”

Vučić je dodao i da će Srbija nastaviti da sarađuje sa svetom, kao i da će uskoro sa “američkim prijateljima” biti potpisani važni ugovori za izgradnju koridora nedaleko od Kragujevca, te da ide u Soči na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Jedan od glavnih povoda za kreiranje takvog izveštaja Pentagona je nedavna zajednička vojna vežba srpskih i ruskih snaga.

1 KOMENTAR

  1. Зашто Вучића ? Србија има своју аутономну позицију, определила се за неутралност и сарађује са свима са којима може да оствари интерес у циљу сопственог развоја. Данас Вучић, сутра било ко, најбитније је да у свему томе грађани имају највећу корист.

Comments are closed.