Srbija i SAD potpisale sporazum o dodatnoj pomoći za jačanje privrede i vladavine prava

0
Foto: Beta (MILAN OBRADOVIC/DS)

SAD i Srbija potpisale su danas amandmane na sporazum o saradnji kojima se obezbeđuju bespovratna sredstva Srbiji od 20,3 miliona dolara namenjenih  jačanju konkurentnosti srpske privrede ali i institucija i vladavine prava.

Sredstva će biti iskorišćena za podsticanje privrednih aktivnosti malih i srednjih preduzeća kao i za podršku Srbiji u procesu evropskih integracija kroz jačanje institucija i vladavinu prava.

Američki ambasador Entoni Godfri, koji je sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i direktorom misije USAID u Srbiji Majkom de la Rosom potpisao dva amandmana na sporazum o saradnji Srbije i SAD, ocenio je da saradnja dve države tokom krize izazvane koronavirusom ispisuje novo poglavlje partnerstva.

Godfri je rekao da je ponosan na saradnju SAD i Srbije u proteklom periodu u borbi protiv pandemije koronavirusa.

On je objasnio da potpisanim amandmanima na sporazum SAD, preko USAID, dodaju još 20,3 miliona dolara već postojećem sporazumu o pomoći Srbiji, kako bi pomogle da njena privreda bude konkurentnija, da ojača vladavina prava i medijsko okruženje, da se poboljša učinak vlade i suzbije korupcija.

Rekavši da SAD dele strateški cilj Srbije da postane članica EU on je dodao da su Srbija i SAD u proteklih 10 godina puno toga zajedno postigle na unapređenju reformi koje su važne za demokratski i privredni razvoj i za dobrobit građana Srbije.

On je rekao da su mnoge od tih reformi pomogle Srbiji da bude jača u vreme krize i naveo kao primer najsavremenije centre za brzo reagovanje Crvenog krsta koji su počeli da rade uz podršku SAD u martu.

Godfri je podsetio da su SAD podržale brojne projekte u Srbiji kao i na zajednički rad na uklanjanju brojnih pravnih i birokratskih prepreka za poslovanje što je Srbiju učinilo privlačnijom kako za domaće tako i za stane investicije.

Ulažući zajedničko vreme, trud i sredstva, SAD i Srbija su otvorile nova radna mesta i pomogle lokalnim zajednicama da ponovo stanu na noge, rekao je Godfri.

Naglasio je da su transparentnost i konkurencija presudni za način na koji SAD pruža pomoć dodajući da se te donacije i ugovori nude javno.

Podsetio je da su SAD od 2001. do danas uložile više od milijardu dolara u parnerstvo sa Srbijom i da veruju da je to pametno potrošen novac.

(Beta)