Srbija domaćin Četvrte konferencije Narodne Republike Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u inovacijama

  0

  Republika Srbija biće domaćin Četvrte konferencije Narodne Republike Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u inovacijama 8. i 9. oktobra 2019. godine.

  Ministar za nauku i tehnologiju NR Kine Vang Džigang, koji će i otvoriti ovu konferenciju, boraviće u dvodnevnoj poseti Srbiji od ponedeljka, 7. oktobra 2019. godine, kada su predviđeni bilateralni susreti sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić, ministrom zaduženim za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem i ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem.

  Dvodnevna ministarska konferencija o inovacijama, koja će svečano biti otvorena u utorak, 8. oktobra 2019.godine, okupiće najrelevantnije predstavnike inovacionih ekosistema iz NR Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Učešće na konferenciji, osim ministra za nauku i tehnologiju NR Kine, potvrdio je i veliki broj ministara i državnih zvaničnika iz zemalja Centralne i Istočne Evrope.

  Paralelno sa ministarskom, biće održana i privredna konferencija na kojoj je učešće potvrdilo više od 300 kompanija, univerziteta, institucija i investicionih fondova iz NR Kine i zemalja CIEZ, na kojoj će biti predstavljena najsavremenija dostignuća u oblasti inovacija, digitalizacije, veštačke inteligencije, robotike, mobilnosti, pametnih gradova, poljoprivrede, finansija i drugih oblasti.

  Na konferenciji će biti usvojena Beogradska deklaracija kojom se utvrđuje zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama zemljama učesnica mehanizma Kina-CIEZ 17+1.

  Posetioci konferencije, prvi put u Srbiji moći će da se uvere u kapacitete primene 5G tehnologija kroz aktivaciju u prostoru u kojem se konferencija održava, da testiraju simulator kretanja brzog voza u različitim vremenskim uslovima, kao i da pogledaju najsavremeniju hologramsku projekciju budućeg Srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči.