Srbi su uvek gotivili luzere, ili šta nam znače “Mućke” i “Alan Ford”: Poklon knjiga uz Nedeljnik “Stvari koje Srbi vole”

0
Profimedia

Srbi su oduvek voleli luzere koji doakaju sistemu. Mali ljudi koji nadmudre establišment su ovde narodna radinost, pa je svejedno ako se, umesto Petrović, prezivaju Troter. To se u praistoriji humora nalazi u vicevima o Eri, s TV “erom” dolaze Paja i Jare iz “Kamiondžija”, da bi već višedecenijski savremenici to bili sada već ocvala braća Troter.

Zato je sigurno bilo teže Del Boju i Rodniju da se “snađu” sa nemačkom publikom i osvoje nekog Hermana iz Hanovera, koji je u vreme premijernog emitovanja serije, neko muljanje doživljavao kao nepoznatu stvar koja je svojstvena možda samo auslenderima iz komšiluka ali ne i pravom pravcatom Švabi. I to je razlog što su se Mućke i Troteri pri osvajanju “kontinenta” najviše zapatili u Srbiji. Pored “Mućki”, još jedni inostrani junaci su u Srbiji doživeli da ih narod ljubi više nego u “otadžbini”, pa bilo da se ona zvala Engleska ili Amerika, tačnije, London ili Njujork. To je slučaj sa herojima iz raspale njujorške cvećarnice (sklepane u Italiji), koje je u nastavcima objavljivao strip “Alan Ford”.

Srpsko obožavanje ovog stripa kasnije je opisano i podatkom da je naša zemlja jedina na planeti progutala avanture tajne grupe TNT, što joj se vratilo na bizaran način, pa je srpska tranzicija i renesansa domaćeg kapitalizma počela ozbiljno da liči po grotesknim socijalnim nepravdama na scenario stripa “Alan Ford”…

Ceo tekst u knjizi “Stvari koje Srbi vole”

Uz svaki primerak novog Nedeljnika, koji je na kioscima od četvrtka 19. decembra, čitaoci na poklon dobijaju knjigu “Stvari koje Srbi vole”, kao i Mond diplomatik na srpskom jeziku