“Srbi se ne mogu pozivati na 27. mart 1941, jer smo mi tu revoluciju kupili…”: Poklon knjiga uz novi Nedeljnik

0
Knez Pavle, prestolonaslednik Petar i kraljica Marija na sahrabi kralja Aleksandra, foto Profimedia

U arhivu kneza Pavla nalaze se mnoga pisma ser Sesila Perota, vaspitača kralja Petra Drugog, koji je 12. januara 1977. godine održao predavanje na temu: „Zalazak jedne dinastije” (Karađorđevića).

Ser Perot je kazao: „Krajem marta 1941. navratio sam do mog starog univerziteta u Kembridžu. Tu u društvu mojih ranijih profesora i kolega, poveo se razgovor o državnom udaru u Beogradu. Nekoliko od prisutnih nastavnika izjavilo je: ’Nisu Jugosloveni izvršili puč, nego mi.’ Upitao sam ko su ’mi’. Odgovor je glasio: ’Mi, SOE, ili britanska tajna služba pod upravom ministarstva za psihološko ratovanje.’ „Kralj Petar uopšte nije imao nikakvog učešća u puču, niti je bio konsultovan. Proklamacija koju je navodno čitao kralj na radiju, potpuno je lažna. Kralj istu nije video, niti potpisao, niti odobrio. Proklamaciju je pročitao jedan oficir imitirajući kraljev glas…”

Ovu tezu kasnije je potvrdio i pukovnik Donovan, specijalni izaslanik predsednika SAD, koji je boravio u Beogradu uoči puča.

On je izjavio: „Srbi se ne mogu pozivati na 27. mart 1941, jer smo mi tu revoluciju kupili…”Knjiga “Knez Pavle – samoubistvo Jugoslavije”, autora Veljka Lalića, peta je i poslednja knjiga iz hit edicije “Senke nad Balkanom”. Knjiga se dobija na poklon uz Nedeljnik od četvrtka 30. januara