“Srbi nose istinu traktorčića iz Knina za Beograd…”: Milan Bandić, Srbi, populizam i ono čuveno lomljenje česnice

0
AP Photo/Darko Bandic, File)

Dugogodišnji gradonačelnik Zagreba Milan Bandić – koji je preminuo sinoć u zagrebačkoj bolnici “Sveti duh” – nosio je oreol kontroverznog političara, bio je hapšen u istrazi pronevera u gradski, javnim preduzećima, smatran je populistom koji je uglavnom pobeđivao na izborima, na početku pretežno podrškom “levog spektra” hrvatske političke scene, da bi u poznijoj fazi karijere najoštrije političke protivnike imao upravo u “novoj levici”.

U njegovoj populističkoj agendi se uvek mogla naći i lepa reč za susede sa kojima se ratovalo. Za sebe je govorio da je hrvatski sin Bosne i Hercegovine i da ga niko neće svađati sa Srbima, Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

“Srbi i Hrvati treba da grade mostove saradnje bez obzira na prošlost, jer je to jedini način i put opstanka na ovim prostorima”, rekao je jednom prilikom u intervjuu za srpski portal „Telegraf”.

Pozivao je da ljudi iz Srbije za zadovoljstvom dođu u Hrvatsku, kao što su decenijama išli na Jadransko more, a i da Hrvati idu u Srbiju.

„Ne moramo biti prijatelji, ali možemo biti dobri susedi i da se veselimo uspehu jedni drugih”, rekao je Bandić.

To je sudbina, rekao je dalje, uz dužno poštovanje i prema Sloveniji, i prema BiH, i prema Crnoj Gori, i prema Kosovu, i prema Makedoniji. „Dok taj minimum poverenja i iskrenosti između srpskog i hrvatskog naroda se ne dogodi i dve prijateljske zemlje, neće biti na ovim prostorima dobro. Uveren sam. Zato pozivam i sve ću učiniti da se to dogodi”, rekao je Bandić.

„Svako nosi svoju istinu. Srbi nose istinu traktorčića iz Knina za Beograd, a Hrvati nose istinu Šljivančanina i ekipe u koloni iz Vukovara, gde su se šutirale ljudske glave. I to je to. Svako nosi svoju istinu iz Domovinskog rata i živi sa njom”, rekao je Bandić.

Pre nekoliko godina je ugostio Dragana Markovića Palmu što mu je oštro zamereno u hrvatskoj javnosti, toliko da je Bandić morao da se izvini i ogradi od tog susreta uz obrazloženje da nije znao šta je “Marković radio devedesetih” i za njegove veze sa Željkom Ražnatovićem Arkanom.

„Ne mogu da zamerim Bandiću jer više od 700 objava napada na njega je bilo na portalima. On je dobar čovek i sposoban, ali su ga napali. Ne zameram mu. Ne ograđujem se od viđanja s njim i ne ljutim se, razumem ga u potpunosti“, izjavio je tada Dragan Marković Palma.

Na pitanje da li je Bandić znao sve o njemu kad ga je poztvao u goste, Marković odgovara: siguran sam da on zna ko sam ja.

Često je bio gost srpske zajednice u Hrvatskoj.

A najpoznatije je svakako njegova poseta Srpskom nacionalnom vijeću za Božić, kada je izvukao dukat uz česnice.

Na snimku koji je postao popularan tih dana videlo se kako sveštenik pronalazi novčić, a mnogima se učinilo da ga je sakrio i krišom predao Miloradu Pupovcu, predsedniku SNV, koji je to dalje prosledio Bandiću. Bandić je potom veselo uzviknuo: “Evo ga!”