Srbi i dalje ne mogu u EU: Zabrana ipak ostaje na snazi…

1
Foto: Profimedia

Građani Srbije od sutra ipak neće moći slobodno da putuju u zemlje Evropske unije, odlučeno je danas u Briselu.

Iako Srbija prema zvaničnim podacima ima manje od 14 zaraženih osoba koronavirusom na 100.000 stanovnika (u prethodnom periodu se kao tražena granica spominjala brojka od 16 zaraženih na 100.000), nadležne institucije EU ipak nisu proširile zelenu listu trećih zemalja koje mogu da ulaze u Evropsku uniju bez ograničenja.

Diplomatski izvori Nemačke, koja trenutno predsedava Savetom EU, potvrdili su Tanjugu, prenosi Blic, da ambasadori zemlja članica ni na današnjem sastankui u Briselu nisu revidirali listu onih zemlja kojima je na osnovu epidemiološke situacije dozvoljen ulazak na teritoriju EU.

Lista od 11 zemlja nije menjana od avgusta, a u Briselu napominju da je to zbog nestabilne epidemiološke situacije kako na Zapadnom Balkanu, tako i EU, ali i svetu.

Trenutno „zeleno svetlo“ za ulazak u EU imaju građani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja i Kine koja je podložna još i uslovu reciprociteta za putovanja građana EU na njenu teritoriju.

Novi presek stanja nadležne institucije EU vršiće 15. oktobra.

1 KOMENTAR

  1. „Lista od 11 zemlja nije menjana od avgusta, a u Briselu napominju da je to zbog nestabilne epidemiološke situacije kako na Zapadnom Balkanu, tako i EU, ali i svetu.“ А да ли у Београду мисле да нешто мењају по овом основу ? Или ћемо и даље бити дестинација где свако може да дође без икаквих ограничења (изузев: Хрватске, Румуније и БиХ,.., па када поново крене да расте број оболелих, онда ће све те рестриктивније мере да се ломе право преко леђа грађана ! Па ви пробајте, само је стрпљење на измаку.

Comments are closed.