Dr Kisić o početku školske godine: “Imali smo produktivan sastanak, detalje ćete čuti početkom sledeće nedelje…”

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Epidemiolog Darija Kisić izjavila je da je danas održan produktivan sastanak stručnjaka sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem o početku nove školske godine.

Ona je rekla da će javnost o detaljima i modelima pohađanja nastave biti obaveštena početkom sledeće nedelje.

“Uzeli smo u u obzir sva istraživanja i iskustva u vezi sa organizovanjem nastave tokom trajanja pandemije”, rekal je ona i dodala da se Krizni štab rukovodi isključivo principima medicine zasnovane na dokazima.

“Preostalo je još samo da razmotrimo neke elemente u vezi sa tehničkim održavanjem nastave”, rekla je Kisić Tepavčević.

Upitana kakve su mogućnosti o sudaru infekcijama gripom i koronavirusom na jesen, Kisić Tepavčević je rekla da je ona sve izvesnija.

“Ako gledamo prethodne godine, sezona gripa je od kraja oktobra do marta, ako se sećate najveće brojeve obolelih smo imali tokom februara i da smo zbog toga produžili školski raspust, tako da su najveći pikovi oboljevanja od gripa bili od decembra do februara, pa čak i do marta. Jako je bitno da znamo da ove opšte mere prevencije koje primenjujemo prema koronavirusnim infekcijama, isto važe i primenjujemo ih kod gripa. Srećna okolnost je što za grip imamo vakcinu, što je važna mere prevencije”, rekla je Kisić Tepavčević.

Na pitanje na koji način se testiranju kontakti zaraženih koronavirusom, Kisić Tepavčević je rekla da postoji više vrsta kontakata i da se na osnovu razmatranja da li su bili rizični ili ne, vrše testiranja nad njima.

“Kada je reč o testiranju kontakata, epidemiološko istraživanje se prvo fokusira na porodične, intenzivne kontakte, u takvim uslovima se sprovode mere poput kućne izolacije. U svakom slučaju, svaki kontakt se razmatra da li je rizičan ili ne (rastojanje na manje od dva metra, bez maske, duže od 15 minuta), krajnja instanca je rešenje sanitarne inspekcije o samoizolaciji”, rekla je ona.

Na pitanje da li su dozvoljeni sportski letnji kampovi za decu koji se održavaju u zemlji, kad je na snazi zabrana okupljanja više od 10 osoba, Kisić Tepavčević je rekla da su za svaku vrstu aktivnosti prave preporuke koje smanjuju širenje infekcije.

“Napravljene su preporuke za sportke aktivnosti, one se sada uglavnom održavaju na otvorenom prostoru. Kada su u pitanju letnji kampovi, svi su dobili upozorenja i preporuke, pa pretpostavljamo da su organizatori i roditelji procenili rizik od širenja infekcija”, rekla je Kisić Tepavčević.

1 KOMENTAR

  1. Ne sumnjam u vaše produktivne sastanke, NE! Zamajavanje – ispiranje mozga narodu TRAJE USPEŠNO, samo vi sastančite.
    Srećom postoje i neki drugi zakoni, kao uneverzumski, ali vi ste u toj meri zlo na planeti, da vas ne dodiruje ni najmanje.

Comments are closed.