“Sporna tačka 10 vezuje se samo za priznanje manjina, a ne o međusobnom priznanju…”: Šta je o sporazumu rekao Florijan Biber

2
Instagram/buducnostsrbijeav

Profesor političkih nauka i stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Florijan Biber izjavio je da su razgovori u Beloj kući pokušaj sa američke strane da se dijalog koristi za domaću politiku i da Donald Tramp može da “prodaje neki uspeh na međunarodnom planu, nezavisno od suštine i rezultata.

“Ne bih to tumačio kao dokaz da sporazum treba da bude stvarno potpisan i da je on stvarno nešto što će uticati na odnose Srbije i Kosova”, rekao je Biber u emisiji “Novi dan” na televiziji N1.

On je rekao i da je diplomatska praksa da sporazum koji se potpisuje bude tajna i da se u toku razgovora uglavnom ne objavljuje neki predloženi sporazum.

Sporazum se, kako kaže, objavljuje tek na kraju jer obe strane moraju da se saglase oko sadržaja.

Biber je naglasio da nije praksa da se sporazum objavi dok nisu usaglašeni sve detalji, ali je ocenio da SAD nemaju cilj da nametnu neki dogovor kako je zvučalo u nekim medijima juče.

“Već unapred nekoliko meseci, (Ričard) Grenel kaže da nije njegov cilj da uspe međusobno priznanje Srbije i Kosova. Uvek je govorio da je reč o ekonomskim odnosima. Svi dokazi koji smo videli ne dokazuju da je sporazum vezan za priznanje. Čak i sporna tačka 10, ako se to pročita vezuje se samo za priznanje manjina, a ne priznanje obe strane međusobno, čini mi se da je to izmišljeno sa srpske strane”, rekao je Biber.

Upitan da li se povodom sporne tačke onda 10 radi o terminološkoj zabludi, Biber navodi da u engleskoj verziji koju je video i koja je cirkulisala u medijima, tačka 10 se iskljičivo vezuje za manjine, a ne govori se uopšte o priznanju.

On je naglasio i da mu zvuči čudno što se tačka o priznavanju manjina pojavljuje u okviru dijaloga o ekonomskim temama, ali je naglasio da je objavljen samo taj tekst koji smo videli na portalima i da “to može da bude potpuno pogrešno i netačno”, pogotovo što se u dokumentu objavljenom u medijima govori o entničkim manjinama, a tako se ne govori ni u Srbiji, ni na Kosovu, jer se na obe strane one nazivaju nacionalnim manjinama.

To je, kako kaže, dokaz da se američka strana nije baš dobro pripremila i da je to učinila “bez pravog znanja situacije”.

“Iznenađen sam i ja bio da se ekonomski sporazum koristi za nešto tako”, dodao je Biber.

2 KOMENTARA

  1. da to je ista ona struja koja je pokusala i jos pokusava da okrivi Srbe i Srbiju za pocetak I Svetskog Rata ,toboze zbog ubistva prestolonaslednika , ili da nas okrive za agresiju 99g zbog Racka koji je iznisljen i lazno predstavljen . Ameri se nisu “navodno” dobro spremili hteli da podvale kao Milosevicu u Dejtonu za RS teeiroriju gdeamo.mi 0d 71% pali na 49% zbog ne razumevanja teksta. E moj Biber ali si naivan ko Francuska Sobarica. Mi smo ae ovaj put speemili a ti nemoj da se vadia ,spuati glavu i muchi.

Comments are closed.