Spor SAD i Australije oko pronalska broda Džejmsa Kuka: Da li je pronađena olupina zaista legendarni “Poduhvat”?

0
EPA-EFE/JAMES ROSS

Partnerstvo između SAD i australijskih istraživača koje traje 22 godine, a koje je sklopljeno kako bi se pronašao brod Džejmsa Kuka – Poduhvat, potonulo je, s obzirom na objavu Australijskog pomorskog muzeja o otkriću plovila.

Izvršni direktor muzeja Kevin Sampšn objavio je da je brodolom koji se desio u vodama blizu ostrva Rod “bio poslednja destinacija jednog od najznačajnijih brodova u istoriji Australije”, prenosi Gardijan.

Međutim, njihov američki partner – Projekat pomorske arheologije ostrva Rod (Rimap) – nazvao je tvrdnju o pronalasku Poduhvat prevremenom objavom, što predstavlja razlog za poništenje ugovora.

Iz muzeja su odgovorili da nisu poranili sa objavom, s obzirom na to da je Sampšn uveren u to da je brod koji su pronašli upravo Poduhvat.

Kuk je ovim brodom krstario Južnim Pacifikom pre nego što je došao do obale Australije 1770. godine. Poduhvat je kasnije potopljen u luci Harbor od strane britanske mornarice 1778. godine za vreme Američkog rata za nezavisnost.

Od 1999. pomorski arheolozi su istraživali nekoliko brodoloma koji su se desili za vreme 18. veka.

Potvrdivši da se zaista radi o brodu Džejmsa Kuka, Sampšn je odao priznanje svojim američkim kolegama za njihovu “privrženost istoriji”.

Međutim, u Rimapu tvrde da nema pouzdanih podataka koji bi potvrdili autentičnost broda kao i da postoji “mnogo neodgovorenih pitanja koja bi mogla da ugroze identifikaciju”.

“Kada istraživanje bude gotovo, Rimap će na svom vebsajtu objaviti legitimne podatke. Razumemo povezanost koju Australijanci britanskog porekla imaju sa brodom, ali naš izveštaj će biti objavljen tek kada obavimo detaljno istraživanje koje neće uključivati emocije”.

Iz australijskog muzeja su odgovorili da njihovo otkriće nema nikakve veze sa emocijama, već je bazirano na činjenicama, kao i da nisu ni na koji način prekršili odredbe ugovora.

“Mi smo pažljivo pregledali uslove ugovora koji smo potpisali sa američkim kolegama i utvrdili smo da ne kršimo nikakve odredbe. Sa nestrpljenjem očekujemo proveru i diskusiju sa kolegama iz SAD”.

Nekoliko detalja na olupini ubedili su arheologe da je pronađeni brod zaista Poduhvat, nakon što su ih uporedili za planovima za izgradnju broda iz 18. veka.

“Poslednji delovi slagalice još uvek moraju da budu potvrđeni, ali mogu sa sigurnošću da kažem da je u pitanju Poduhvat”, rekao je Sampšn, dodajući da je “ovo veoma značajan istorijski momenat, ne samo za Australiju, već i za Novi Zeland, Veliku Britaniju i SAD”.

S obzirom na to da je samo 15 odsto broda “preživelo”, istraživači su sada fokusirani na metode očuvanja pronađenih ostataka.

Brod je prevashodno nosio ime Erl od Pembroka i bio je napravljen 1764. godine, ali je 1768. preimenovan i poslat na naučno krstarenje po Pacifiku od strane Britanske kraljevske mornarice.

Poduhvat je kasnije prodat privatnim vlasnicima i ime mu je promenjeno u Lord Sendvič, a britanske snage su ga namerno potopile 1778. godine za vreme Rata za nezavisnost.

Godinu dana kasnije, Kuk je ubijen na Havajima, prilikom svog trećeg naučnog krstarenja, deset godina nakon što je prva flota stigla Australiju i oformila britansku koloniju