Spomenik Stefanu Nemanji biće visok 23,5 metara

3
gradnja.rs

Spomenik Stefanu Nemanji, koji bi od od proleća naredne godine trebalo da krasi rekonstruisani Savski trg, biće, prema najavama generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića, visok 23,5 metara, piše Blic.

Prethodnih godina bilo je dosta nagađanja i dilema oko visine ovog spomenika pošto se prvo spominjala visina od 15, a onda od čak 28 metara, da bi sada stigla zvanična potvrda i to direktno iz ateljea ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Moskvi, gde je uveliko u toku izrada monumentalnog spomen obeležja.

Blic podseć da je spomenik “Pobedniku” na Kalemegdanu, odnosno bronzana figura visoka samo 4,25 мetra, a kompletan “Pobednik” od zemlje pa do vrha 17,25 metara.

Spomenik Knezu Mihailu na Trgu republike, sa sve postamentom i figurom ima 11 metara visine, duplo manje od budućeg spomen obeležja Stefanu Nemanji na Savskom trgu, ispred zgrade bivše Glavne železničke stanice.

Prema prvobitnim rešenjima spomenik je trebalo da bude u središnjici trga, sa direktnim pogledom na Nemanjinu ulicu i Trg Slaviju. Međutim, poslednja arhitektonska rešenja usvojena od strane Grada Beograda, spomenik su pomerili u stranu i približili ga dodatno zgradi bivše Glavne železničke stanice.

3 KOMENTARA

  1. Феноменално!

    Биће част имати овакав споменик родоначелника српске државе

Comments are closed.