Splitsko-makarski nadbiskup: “I Isus je bio u lokdaunu…”

0
Tom Dubravec / Cropix / Profimedia

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić je, služeći uskršnju misu u katedrali svetog Duje u Splitu, u propovedi istakao kako je i slučaj Isusa iz Nazareta bio proglašen “lokdaunom, ali da je svemoguća Božja ruka razbila taj katanac”, piše Index.hr.

„Ljudska ruka svojom zlobom zarobila je i osudila Isusa na smrt, zapečatila je grob, proglasivši slučaj Isusa iz Nazareta lokdaunom“, rekao je nadbiskup Barišić predvodeći misno slavlje.

Svemoguća Božja ruka razbila je, rekao je, taj katanac i otvorila zatvorenost groba vaskrsavši Isusa i postavivši ga začetnikom života „prvorođenim među mnogom braćom“.

„Uskrsli Gospodin isto tako otvara, svojim učenicima kao i nama danas, jedan drugi lokdaun našeg uma i srca“, istakao je Barišić.

Prema njegovim rečima, ti zahvati – Hristovo vaskrsenje, ukazanja i poznavanje Pisma „Božje su delo, kakvo čudo u očima i srcima našim“.

„Očevu Božansku ljubav od nas ništa ne može rastaviti: ni osuda krsta, ni poniženje groba“, poručio je Barišić.

Istakao je kako Bog Stvoritelj u Isusu Hristu, svojoj ljubavi prema nama, ostvaruje i daje konačni smisao ljudskoj egzistenciji i istoriji sveta.

„U svome Sinu, našem Spasitelju, prihvata našu patnju, svu moralnu i fizičku bedu ljudskoga života, dajući joj snagom ljubavi svoga krsta smisao i preobraženje“, dodao je Barišić.

Takođe je rekao kako je radosni događaj Hristovog vaskrsenja temelj stvaranja i ostvarivanja „novog života, društva i sveta“.

„Na dan vaskrsenja Gospodinova, zamolimo Onoga koji je otvorio katanac groba i slepoću srca, da i mi s njime vaskrsnemo na novost života, da budemo svesni i odgovorni vernici koji će živeti i svedočiti razlivenu Božju ljubav u srcima našim, a svima znati opravdati i dati razlog naše vaskrsle nade“, zaključio je nadbiskup Barišić na kraju svoje homilije.