Splitski sveštenik održao misu za Kobija uz 24 šuta na koš, na obližnjem igralištu: “To su njegove košarkaške veze…”

0
Profimedia

“Nema onoga ko nije prokomentatisoo svetu misu zadušnicu za preminulog košarkaša Kobija Brajanta, održanu nedavno u župi svetog Spasa na splitskim Mejašima. I košarkaška 24 šuta na obližnjem igralištu koje je nakon izrečene molitve predvodio mladi sveštenik don Josip Ulić”, prenosi Slobodna Dalmacija kako se Split oprostio od velikog košarkaša koji je sa svojom ćerkom i još sedmoro osoba stradao u helikopterskoj nesreći.

Slobodna Dalmacija navodi da su “svi govorili o tome, pitajući se ko je taj mladi župni vikar” i kako je uopšte odlučio da na ovaj način od poštu Kobiju, kao i ko mu je dao dozvolu za ovaj nesvakidašnji verski obred. Navodi se da je ova “genijalna ideja” imala i kritičare u onlajn svetu. događaj i tko još stoji iza te genijalne ideje, koja je, doduše, imala i online kritičara.

“Ne pitajte mene ništa, sve je to smislio moj župni vikar don Josip Ulić. On ima svoje veze među košarkašima, i sam je bio košarkaš, i to u KK Split. Ja sam samo dao blagoslov”, rekao je uz osmeh don Hrvoje Dragun, župnik župe na Mejašima.

“Misa za Kobija privukla je ogromnu pažnju javnosti, došlo nam je mnogo mladih ljudi i sportista. I kako sam vidio na internetu, imala je dvostruke reakcije.

Kobi je bio katolik, praktični vernik, čovek koji je živeo veru. I to je ono što nas povezuje, on je, kao i svi mi, čovek za kojega treba moliti. Ali kažem vam, ne pitajte mene, to je ideja mojeg vikara. On ima mnogo zanimljivih ideja. On je to inicirao, isto kao i 24 šuta, to su sve njegove sportske veze”, rekao je.

A don Josip je Slobodnoj ispričao svoju životnu priču, kako je igrao bakset i trenirao u KK Split i kako je potom postoa sveštenik.

“Ne znam bih li postigao karijeru u košarci. Verojatno ne bih. Nisam baš do nekih godina toliko u njoj napredovao i stvarno ne znam bih li nešto veliko tu napravio.

A i put me odveo na drugu stranu. Jesu li se prijatelji iznenadili? Jesu i nisu. Shvatili su što se događa. Iako su me isto malo zezali. Ali bilo im je drago”, kaže don Josip.

A misa za Kobija je, kaže, bio logičan potez i kao bivšeg sportiste i kao sveštenika koji je na takav način “realizovao svoju pastoralnu aktivnost”. Zapravo, kaže, preko ljubavi za Kobija želeli su da privuku mlade ljude u crkvu.