Špigel: Milanovićeva pobeda je znak da istok EU okreće leđa populistima

0
Profimedia

Pobeda kandidata levice Zorana Milanovića predstavlja okretanje leđa birača populističkim snagama u novim članicama Evropske unije, ocenio je nemački nedeljnik Špigel, a prenosi N1.

U članku pod nazivom “Normalno je pobedilo” navodi kako su i na poslednjim izborima u Slovačkoj, Rumuniji i Mađarskoj populisti pretrpeli gubitke.

“Ovo je izborni ishod velike simboličke snage, za Hrvatsku ali i za Evropu. Ovo je signal da populisti na istoku Evropske unije više nisu na pobedničkom pohodu”, piše Špigelov stručnjak za istočnu Evropu Keno Verseck u analizi predsedničkih izbora u Hrvatskoj.

Autor istovremeno ukazuje na to da Milanović predstavlja relativnu većinu među biračima u Hrvatskoj, a upozorava i da Milanovića kao socijaldemokratu treba uzimati s ogradom i podseća na socijalno neosetljive privredne reforme Milanovićeve vlade.

“U prvom krugu izbora je Miroslav Škoro, desničarski pevač i kandidat okrenut protiv političkog establišmenta, osvojio gotovo četvrtinu glasova. Može se pretpostaviti da su mnogi njegovi sledbenici ove nedelje ostali kod kuće”, kaže autor.