“SPC u Crnoj Gori odradila posao za velikosrpske i ruske interese na Balkanu…”

2
Foto: Profimedia

(Beta) – Crnogorski predsednik Milo Đukanović je danas izjavio da ne treba “jednom uzavrelom nacionalizmu odgovortii drugim nacionalizmom” i rekao da je Srpska pravoslavna crkva (SPC ) u Crnoj Gori “odradila posao za velikosrpske, ali i ruske imperijalističke interese na Balkanu”.

“Crna Gora može dobro proći jedino ako nastavi evropskim putem”, rekao je predsednik u Podgorici na Forumu “To Be Secure” (2BS).

Đukanović je rekao da je zadatak Srpske pravoslavne crkve (SPC) da “razvija srpski nacionalni identitet u državama regiona”.

“U meri gde imamo manje Evrope i NATO-a, ima više prostora za maligni uticaj trećih strana. Ukoliko na Zapadnom Balkanu nema EU, logično je da utoliko bude više i Rusije i Kine. Promenjena je geopolitička mapa”, ocenio je on.

Đukanović je rekao da je “sada jako važno da ne dozvolimo da odsustvom Evrope drugi iskoriste tu šansu. Kako to izgleda videli smo u Crnoj Gori i 2016. i ove godine smo imali samo sofisticiraniju borbu. SPC ima zadatak da razvija srpski nacionalni identitet u državama regiona. To znači ugrozavanje suvereniteta države i njenog građanskog i sekularnog karaktera”, rekao je on.

Predsednik je rekao da se mora shvatiti da je više “geopolitičkih igrača” i naveo Kinu i Rusiju, Indiju, Brazil. “Moramo sve to da registrujemo. Rusija je 2020. imala platformu za svoje delovanje i mešanje u regionu, a sada je u Crnoj Gori SPC odradila posao za velikosrpske, ali i ruske imperijalističke interese na Balkanu”.

Upitan zbog čega Crna Gora nije tražila pomoć NATO-a, Đukanović je rekao da su od 2016. pričali o tome, ali “mislim da su svi očekivali da je Rusija odustala”.

Međutim, “Rusija nije odustala, samo je unapredila delovanje. Nisu fokusirani samo na Crnu Goru, već i na jedinstvo Evrope i NATO. Crna Gora je samo jedna od meta na tom putu”, smatra Đukanović.

On je rekao da očekuje da će novi predsednik SAD, Džozef Bajden, “obnoviti prekinute transatlantske veze”.

“Ne pričam to samo na bazi poruka koje sam čuo nakon izbora (u SAD). Svih ovih godina bio sam u prilici da veoma često razgovaram s Bajdenom i da čujem njegovu posvećenost transatlantskoj saradnji i evrospkim problemima, poštujući Evropu kao najvažnijeg partnera SAD. Imao sam često priliku da razgovaram s Bajdenom i o Zapadnom Balkanu koji je 1990-ih bio u fokusu Vašingtona”, rekao je Đukanović.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

2 KOMENTARA

  1. Да није реч о човеку који светлосном брзином мења схватања, па и да се озбиљније бавимо њиме. Његово време пролази. Неумитно.

  2. А за чије си ти интересе одрађивао посао ? Признавањем Косова ? За црногорске ? Провидно !

Comments are closed.