“SPC je starija od Crne Gore – to je mit”: Crnogorska vlada objavila pet mitova o zakonu o veroispovesti

4
Foto: Profimedia

Vlada Crne Gore objavila je pet mitova o predlogu zakona o slobodi veroispovesti, pišu Vijesti. Kako prenosi portal, iz Vlade Crne Gore rekli su da je mit da država otima imovinu verskih zajednica.

Mit je i da je Srpska pravoslavna crkva starija od države Crne Gore i da su svi pravoslavni verski objekti na teritoriji Crne Gore njeno vlasništvo.

U trećem mitu naglasili su da je mit da država tera verske zajednice da se registruju.

Četvri mit je da “država hoće da izbaci SPC iz pravoslavnih hramova i da na njeno mesto dovede CPC“.

Iz Vlade Crne Gore u – petom mitu – ističu da je mit da je Predlog zakona utvrđen bez dijaloga sa SPC.

Najzanimljivije je objašnjenje za drugi mit i jedan od glavnih argumenata protivnika CG vlade u raspravama povodom ovog zakona.

Istina: U vrijeme Knjaževine i kasnije Kraljevine Crne Gore, Srpska pravoslavna crkva, kao pravni subjekt pod tim imenom, nije postojala. Imovina koju je pravoslavna crkva koristila na teritoriji Crne Gore prije 1918. godine bila je vlasništvo države, što dokazuje činjenica da vjerska zajednica nikada nije imala pravo da bez saglasnosti države raspolaže imovinom koju je koristila. U članu 719 Opšteg imovinskog zakonika Knjaževine Crne Gore iz 1888. godine izričito se navodi: „Nepokretna dobra pravoslavnih crkava i manastira ne mogu se nikako prodavati ili inače ustupati, bez naročita dopuštenja državne vlasti“. Kako je opšti pravni princip, još iz rimskog prava, da vlasništva ne može biti bez prava raspolaganja, sasvim je jasno da je država, a ne crkva u Crnoj Gori vlasnik vjerskih dobara. Dakle, crkva je koristila imovinu i ubirala plodove od vjerske imovine, ali je vlasnik te imovine u Knjaževini, kasnije Kraljevini Crnoj Gori nesumnjivo bila država”, navodi se u objašnjenju crnogorske Vlade.

4 KOMENTARA

  1. Okupatorska SPC idi svojoj kući i prestani skrnaviti i devastirati svetinje crnogorske, jer će se šteta morati nadoknaditi.

Comments are closed.