Spavanje u pretoploj sobi šteti zdravlju

0
Foto Profimedia

Topao krevet na kraju napornog dana je sve što želite, ali spavanje u pretoploj sobi i nije tako dobra ideja kao što se čini, jer se nećete dovoljno odmoriti.

Ako ste navikli da dobro zagrejete sobu pre spavanja, trebalo bi još jednom da razmislite i da grejanje isključite. Kada telo prelazi iz budnog stanja u stanje sna, ono preferira hladnije okruženje. Neurolog Suđi Konsegra smatra da nam promena toplotnih signala u telu govori da je vreme za spavanje, prenosi N1.

Ako boravite u pretoploj sobi, ovaj proces će se isključiti. Topla soba može dovesti do znojenja i naglog prekida sna iako možda ne osećate da vam je toplo dok tonete u san.

“Ako vam je pre odlaska na spavanje neugodno, nećete dostići duboko stanje sna i probudićete se neispavani. Najvidljivije manifestacije neispavanosti kod odraslih su pospanost i usporenost. Nakon nekog vremena sustići će vas taj nedostatak sna i negativno će uticati na vaše zdravlje. Najviše trpi vaše raspoloženje i koncentracija. Zbog lošeg spavanja može patiti i vaše srce, imunološki sistem, kao i regulacija apetita”, rekao je doktor Konsegra.