Spasavanje turističke sezone: Španija otvara granice krajem juna

0
Beta - AP Photo/Emilio Morenatti

Španija planira da otvori granice posetiocima krajem juna, kad se karantin zbog koronavirusa u potpunosti ukine, najavio je španski ministar saobraćaja i time dao nadu devastiranom turističkom sektoru.

Madrid je prošle nedelje iznenadio svoje partnere iz Evropske unije uvođenjem dvonedeljnog karantina svim putnicima koji dolaze iz inostranstva i produženjem odluke o zatvaranju granica, navodeći da je to potrebno da bi se izbegao uvoz drugog talasa zaraze kovidom-19.

Ali, taj potez trebalo je da bude privremen i ministar saobraćaja i transporta Hose Luis Abalos rekao je da će zabrana biti skinuta paralelno s dozvolom putovanja unutar Španije, čije regije olakšavaju ograničenja u različitim fazama, preneo je Rojters.

“Čim mi, Španci budemo mogli da putujemo u druge regije, stranci će moći da dolaze u Španiju”, rekao je Abalos za TVE. “Od kraja juna, počećemo aktivno s turizmom, nadam se”, rekao je. “Sa zdravstvene strane, moramo Španiju ponovno da učinimo privlačnom.”

Računa se da turizam čini preko 12 odsto španskog ekonomskog prihoda.

Oko 33 miliona stanovnika Španije prešlo je u ponedeljak u novu fazu slabljenja mera uvedenih zbog koronavirusa, dok je njih 14 miliona ostalo u početnoj fazi, među kojima i oni u Madridu i Barseloni gdje virus još nije pod kontrolom.

Vlada kroz četiri faze želi da dovede zemlju u „novu normalu“ krajem juna pa premijer Pedro Sančez namerava u sredu da zatraži od parlamenta produženje vanrednog stanja do 5. jula.