Španija i Katalonija ovog meseca počinju pregovore: Da li je na vidiku izlaz iz političke krize

0
Beta - AP Photo/Emilio Morenatti

Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je danas da će bilateralni dijalog između centralne i regionalne vlade Španije i Katalonije početi ovog meseca u nastojanju da se nađe izlaz iz najjače političke krize u zemlji.

Sančez je to sapštio ubrzo nakon sastanka sa separatističkim liderom Katalonije Kvimom Torom.

Na današnjem sastanku nije došlo do velikog pomaka u udaljenim stavovima o nezavisnosti Katalonije i ostatka Španije.

Katalonski regionalni predsednik Kvim Tora rekao je pre sastanka u sedištu katalonske vlade u centru Barselone da će insistirati da Sančez omogući održavanje legalnog referenduma o otcepljenju tog bogatog španskog regiona.

Sančezova vlada saopštila je da referendum ne dolazi u obzir, jer bi bio u suprotnosti sa španskim Ustavom.

Sančez je planirao da razgovara o socijalnim pitnjima, finansiranju španskih regiona i uticaju nedavnih oluja u istočnom delu Španiji.

Prošlog meseca Sančez se složio da otvori razgovore između svoje centralne vlade i katalonske vlade kao dela dogovora za dobijanje podrške separatističkih poslanika u španskom parlamentu.

Današnji sastanak sa Torom ne smatra se delom tih pregovora.

Zgrada katalonske vlade bila je pod dodatnom zaštitom policije, ali ispred nje je bilo samo nekoliko demonstranata, u poredjenju sa susretom Sančeza i Tora u decembru 201 kada su se dan pre tog sastanka demonstrani su se sukobili sa policijom.

Bilo koji značajan ishod sadašnjih razgovora doveven je u pitanje, jer je Torova budućnost kao vođe Katalonije u ozbiljnoj sumnji.

On je lišen mesta u regionalnom parlamentu prošlog meseca nakon što mu je katalonski sud zabranio 18 meseci sve javne fukcije.

(Beta)