Šormaz: “Izbori bezbedni, čak su pojedine mere preterane. SPS bi trebalo da bude u opoziciji, a Srbija u EU do 2026.

2
Printscreen/YOUTUBE/B92TV

Poslanik Srpske napredne stranke Dragan Šormaz smatra da izbori nisu ugrozili zdravlje građana, te da su čak i pojedine mere koje su trenutno na snazi preterane, poput “zatvaranja Kragujevca”, prenosi N1.

Šormaz je uveren da izborni proces nije ugrozio zdravlje građana i podsetio na to da su gotovo istovremeno održani lokalni izbori u Francuskoj i predsednički izbori u Poljskoj.

“Moramo da se otvorimo, dalje zatvaranje privrede i privrednih aktivnosti bi nam samo smetalo. Ako bismo se vratili na stanje iz aprila, bilo koja mera Vlade ne bi pomogla da se zaustave masovna otpuštanja. Moramo da nađemo racionalno rešenje i ne treba više praviti paniku u vezi sa ovom epidemijom”, rekao je Šormaz uz ocenu da su čak i pojedine mere koje su trenutno na snazi, preterane, poput “zatvaranja Kragujevca”.

Šormaz je rekao da u nedelju nije slavio izbornu pobedu u centrali Srpske napredne stranke, kao i da o zdravstvenom stanju stranačkih kolega koji su zaraženi koronavirusom zna samo ono što je objavljeno u medijima.

Rekao je i da ne može da se složi sa tim da se za širenje koronavirusa krive samo građani, jer su se i pojedini državni funkcioneri zarazili, i ponovio je da “mere treba da se poštuju, ali da ne možemo da zaustavimo život”.

On je ponovio i svoj stav da bi Socijalistička partija Srbije ubuduće trebalo da bude u opoziciji.


“Zašto da delimo odgovornost sa onima koji nisu dobili poverenje građana? Oni treba da budu u opoziciji (…) Ja sam krajnje nezadovoljan radom ministra ekologije ili ministra spoljnih poslova. Zašto bih ja za ta dva ministra bio odgovoran ako ne znaju da rade svoj posao”, rekao je Šormaz.

Šormaz je dodao i da je saglasan sa procenom predsednika Republike Aleksandra Vučića da bi Srbija do 2026. mogla da postane članica EU.

“To je apsolutno realan rok, imamo kapacitete da u naredne četiri godine završimo pregovore, najteže posao će biti u oblasti vladavine prava”.

Mišljenja je i da bi Srbija već sada bila korak bliže EU da nas Brisel nije usporio time što je, kako tvrdi, motivisao Prištinu da uvede takse i time blokira dijalog sa Beogradom.

Uveren je i da je i da je moguće doći do kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine, ali je upozorio da je do dogovora nemoguće doći bez Vašingtona.

“Dve godine niste ništa uradili da Kosovo ukine nenormalne takse, a hoćete sada da vodite proces, kada su Amerikanci uradili sve da te takse budu ukinute. EU treba da pozove SAD da pomognu, a ne da nude rešenje bez SAD. Njihov sukob može samo da nas uspori. Ne verujem da Brisel može da uspori Vašington. Treba da razgovaramo i sa jednima, i sa drugima, a najvažnije je da razgovaramo sa trećima – sa Albancima”, poručio je Šormaz u intervjuu za N1.

Upitan o ulozi Moskve u tom procesu, Šormaz je rekao da je Rusija samu sebe isključila, te da veruje da ona ni ne može ništa da učini, jer izuzev nuklearnog oružja, nije sila ni po jednom kriterijumu.

2 KOMENTARA

  1. “…Dragan Šormaz smatra da izbori nisu ugrozili zdravlje građana, te da su čak i pojedine mere koje su trenutno na snazi preterane…” Интелектуални капацитет достојан “Кризног штаба”.

  2. Колико искључивих оцена једног страначког прелетача! Шормаз користи сваку прилику да идеализује улогу Америке, дезавуише Русију и пропагира НАТО, као да је његов портпарол. И то све на рачун грађана Србије, као посланик.

Comments are closed.