Novi svedok pred Kongresom o Ukrajini: “Radio sam po Trampovim naređenjima”

0
Foto: Tanjug-AP

Ključni svedok u istrazi o opozivu američkog predsednika Donalda Trampa je ambasador u EU, milioner, Gordon Sondlend, Trampov donator i čovek koji je menjao iskaze u istrazi. Danas je naveo da je radio po nalogu predsednika Amerike.

Američki ambasador u EU Gordon Sondlend povezao je u svom svedočenju američkog predsednika Donalda Trampa, potpredsednika Majka Pensa i državnog sekretara Majka Pompea sa pritiscima na Ukrajinu, prenosi N1.

On je i priznao da je postojao princip “usluga za uslugu”.

Sondlend je kazao da je po “Trampovim naređenjima” radio i sa Trampovim ličnim advokatom Rudijem Đulijanijem koji je pritiskao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu o kompaniji “Burisma” i navodnom ukrajinskom mešanju u američke izbore 2016.

Ovaj svedok je ranije menjao iskaz, prvobitno je tvrdio da uskraćivanje vojne pomoći Ukrajini i pokretanje istrage o sinu Džoa Bajdena nisu povezane. Onda je preko advokata dao novu izjavu o tome da je bilo pritisaka na Ukrajinu.

U reakciji na današnje svedočenje, predsednik Tramp je rekao da ga je Sondland pitao šta želi od Ukrajine i da mu je dvaput odgovorio da ne želi ništa i da ne želi uslugu za uslugu.

Tramp je rekao i da “ne poznaje Sondlenda baš dobro, ali da deluje kao fin čovek”.

Inače, Sondlenda je na mesto ambasadora imenovao upravo Tramp prošle godine.

Sondland je milioner koji ima lanac luksuznih hotela, a za inauguraciju Trampa donirao je milion dolara.