Šolc: “Rusiji će sigurno biti uvedene dodatne sankcije”

0
EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV

(Beta-AFP) – Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da će biti uvedene dodatne sankcije Rusiji koja nastavlja invaziju na Ukrajinu.

“Krvoproliće se mora zaustaviti” u Ukrajini čiji je drugi grad po veličini, Harkov, na meti ruskom bombardovanja, rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom.

Nemački kancelar je rekao da je veoma dramatična situacija i da se “Ukrajina bukvalno bori za opstanak”.

Rusija je 24. februara rano ujutro pokrenula napad na Ukrajinu. Rusku operaciju je osudila međunarodna zajednica, a zapadne zemlje su kao odgovor uvele ekonomske sankcije Moskvi.

SANKCIJE I OGRANIČENJA ZA MOSKVU

Očekuje se pad ruske rublje u odnosu na američki dolar za najmanje 25 odsto usled strogih paketa sankcija koje su Rusiji uvedene od strane Evropske unije, Sjedinjenih Država, Velike Britanije…

Nakon ekonomskih sankcija koje su uvedene prvog dana invazije, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su uvele lične sankcije Vladimiru Putinu, Sergeju Lavrovu i svim važnijim predstavnicima ruskih bezbednosnih struktura.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i saveznici postigli su dogovor da ukinu pristup određenom broju ruskih banaka međunarodnom platnom sistemu SWIFT.

Brojne zemlje zabranile su ruskim avio kompanijama korišćenje njihovog vazdušnog prostora, uz objašnjenje da dok traje invazija na Ukrajinu, “ruski avioni ne bi trebalo da lete nebom demokratskih zemalja”. Rusija je na ta ograničenja odgovorila istom merom.

Raspravlja se o tome da li će Turska ograničiti prolaz ruskim brodovima kroz moreuze koje kontroliše. Zelenski je rekao da je dobio takva uverenja, Rusija tvrdi da je to samo “njegovo tumačenje”, a Ankara kaže da “odluka još nije doneta”.

Nakon izbacivanja sa Eurosonga i oduzimanja domaćinstva za finale Lige šampiona, koje je premešteno u Pariz, Rusija se suočava i sa odbijanjem reprezentacija da igraju protiv njenog nacionalnog tima u baražu za Mundijal.