(VIDEO) Snažna zimska oluja: Uraganski vetrovi i obilne kiše širom Evrope, ima nastradalih, saobraćaj otežan, zatvorene i škole…

0
Foto: Beta - AP Photo/Michael Probst

Najmanje pet osoba je stradalo u jakoj oluji i obilnim kišama koje su pogodile delove Evrope i dovele do velikih poremećaja u funkcionisanju saobraćaja.

Dve ženske osobe, majka i ćerka, poginule su u Poljskoj, a još dvoje je povredjeno nakon što je oluja srušila krov zgrade u kojoj se iznajmljuju skije u zimovalištu Bukovina Tatžanska blizu granice sa Slovačkom i oduvala ga na ljude koji su stajali u blizini žičare, saopštila je policija.

U Švedskoj se jedan muškarac udavio nakon prevrtanja čamca u kome je plovio sa još jednom osobom. On je uspeo da se dokopa obale, ali je preminuo, dok se njegov saputnik još vodi kao nestao.

Stradala su i dva muškarca u Sloveniji, kao i na jugu Engleske, kada je na njihove automobile palo drvo.

Snažna zimska oluja praćena uraganskim vetrovima i obilnim kišama preselila se iz Velike Britanije i severne Evrope na istok, poremetivši saobraćaj u Nemačkoj i primoravajući vlasti u nekim regionima da iz predostrožnosti zatvore škole.

Velika Britanija

Više od 20.000 domaćinstava u Britaniji provelo je noć bez struje, a u nekim delovima zemlje danas se očekuju mećave i sneg.

Obalnim područjima u Velikoj Britaniji prete poplave nakon obilne kiše koja je pala u poslednja 24 sata, a na nekim mestima reke su već probile nasipe.

U nedelju je oluja pogodila ostrvo Vajt kraj južne obale Britanije sa naletima 156 kilometara na sat.

Avion Britiš Ervejza je juče nošen olujom izveo najbrži konvencionalni let na liniji Njujork – London stigavši 102 minute ranije.

Nemačka

Na severu Bavarske u Nemačkoj komunalna preduzeća od jutros pokušavaju da poprave kvarove na električnoj mreži kako bi oko 50.000 domova ponovo dobilo struju.

Železnički saobraćaj je i dalje ozbiljno poremećen zbog čega mnogi zaposleni nisu u mogućnosti da dođu na svoja radna mesta. Avio-kompanije su otkazale stotine letova sa nemačkih aerodroma.

Oluja je, takođe, dovela do zatvaranja škola u nekoliko gradova i regiona, uključujući nemačku državu Severna Rajna-Vestfalija, gde je nekoliko ljudi povređeno zbog polomljenog granja i oborenih stabala.

Meteorolozi očekuju do kraja dana udare vetra i do 140 kilometara na sat, u planinskim predelima južne Nemačke.

Francuska, Poljska, Češka, Skandinavija…

Snažna zimska oluja zahvatila je i Francusku, Skandinaviju i stigla do Poljske, i Češke, zbog čega je oko 100.000 domaćinstava od jutros ostalo bez struje.

Češki vatrogasci su tokom noći i jutra imali oko 600 intervencija, a situacija je bila najgora u centralnoj i južnoj Češkoj, regionima Plzen i Karlovi vari i Pragu. Iako autoputevi nisu zatvoreni, zvaničnici su izjavili da vozači imaju problema sa jakim udarima vetra.

Oluja je izazvala štetu širom Belgije, a u Švajcarskoj ne radi nekoliko železničkih linija, a zbog jakog vetra su zatvorene i pojedine škole.

Tokom noći, oluja koja je stigla iz Nemačke, kretala se do 130 kilometara na sat, dok je na višim planinskim delovima dostizala brzinu i do 180 kilometara po satu. Zatvoreni su i pojedini parkovi, groblja i zoološki vrtovi u zemlji, a lokalne vlasti savetovale su roditeljima da ne šalju decu u škole, kao i da će škole raditi po skraćenom vremenu.

Meteorološke službe upozorile su i na visok nivo mora na obalama Danske, Norveške, Švedske i Finske.