“Snaga naše privrede nam je pomogla da u velikoj meri savladamo pandemiju…”

0
Foto: Profimedia

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp rekao je danas da je Amerika “u velikoj meri” savladala pandemiju kovida-19, od koga i dalje svaki dan umire oko 1.000 ljudi u zemlji.

Komentarišući iznenađujući pad stope nezaposlenosti u maju u odnosu na april predsednik SAD je pohvalio “snagu” američke privrede.

“Ta snaga nam dozvoljava da nadvladamo tu užasnu pandemiju, i u velikoj meri smo je savladali”, rekao je on na konferenciji za novinare u Beloj kući.

Stopa nezaposlenosti u SAD u maju pala je na bolje od očekivanih 13,3 odsto ali to je i dalje visoko i jednako je nezaposlenošću za vreme Velike depresije. Pad u odnosu na april bio je iznenađenje pošto su neki stručnjaci očekivali da će stopa nezaposlenosti biti 20 odsto u maju.

Tramp je rekao da su donošene sve odluke koje je trebalo da se donesu, mada je njegovo upravljanje krizom pandemije često kritikovano.

On je rekao da su SAD napravile “veliki korak” ka svom “oporavku” i da će naredni meseci pokazati da je ekonomija, koja je bila zdrava pre epidemije i mera izolacije, ponovo početi da raste.

Tramp je ponovo pozvao guvernere američkih država u kojima su još na snazi mere izolacije i druge restrikcije uvedene zbog suzbijanja epidemije da ih ukinu.

“Hoćemo jednostavno kraj mera restrikcije u tim državama”, rekao je Tramp i dao uveravanja da je situacija dobra tamo gde su restrikcije ukinute.

(Beta)