Slučaj ubijenog novinara: Slovački premijer preživeo glasanje o poverenju

0
Foto: Profimedia

Slovački premijer Peter Pelegrini preživeo je danas glasanje o poverenju, iako je prethodno izgubio većinu u parlamentu zbog povezanosti njegove stranke sa glavnim osumnjičenim za ubistvo novinara.

Pelegrini je uspeo da spase vladu zahvaljujući podršci nezavisnih poslanika, nakon što su dvojica koalicionih partnera prešla u opoziciju, zbog čega je Smer izgubio većinu u parlamentu.

Ubistvo istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove verenice, nakon što je otkrio malverzaciju u koju je uključen preduzetnik povezan s političarima, izazvalo je bes građana, masovne proteste i pokrenulo pitanje korupcije u Slovačkoj.

Pet osoba optuženo je za ubistva, uključujući moćnog preduzetnika Marijana Kocnera, o čijim je poslovnim mahinacijama Kuciak pisao. Tužilaštvo je objavilo da su pronašli desetak hiljada poruka s Kocnerovog mobilnog, uključujući komunikaciju s “predstavnicima državnih tela i pravosudnog sistema”.

Slovački mediji objavili su delove poruka koje je Kocner navodno izmenio sa ženom, takođe optuženom za ubistvo, i s poslovnim saveznikom, u kojem razgovaraju o navodnim kontaktima s vlastima. Od januara su dva zamenika glavnog tužioca morala da se povuku zbog kontakta ili s Koncerom ili s optuženom ženom.

Zamenica ministra pravosuđa podnela je ostavku pošto je njen mobilni zaplenila policija, ali ona poriče povezanost s Kocnerom.

Vlada će se suočiti s mnogo većim pritiskom u petak kada se protesti nastave.

Vladajući socijaldemokratski Smer i dalje je najjača stranka, s oko 20 posto podrške u anketama, zahvaljujući jakoj ekonomiji i jačanju socijalne države.

Međutim, Smer je doživeo velike udarce na regionalnim, lokalnim, predsedničkim i evropskim izborima u poslednjih 18 meseci, a nova proevropska liberalna koalicija približava im se s 15 odsto podrške.