Slučaj matične ćelije: Advokat podnosi zahtev tužilaštvu u Srbiji

0
Foto: Profimedia

Advokat Rastko Petaković podneće zahtev nadležnom tužilaštvu u Srbiji i policiji da se omogući pristup dokumentaciji o deci i uzorcima njihovih matičnih ćelija poverenih švajcarskoj banci “CryoSave” koja je izgubila licncu za rad, pišu Večernje novosti.

Advokat Petković, koji se obraćao i predsednici vlade Ani Brnabić i Ministarstvu spoljnih poslova tražeći pomoć države, zahtev tužilaštvu podneće najverovatnije danas, navodi list.  

Zahtevom se od tužilaštva traži da ogranak banke matičnih ćelija u Srbiji dostavi dokumentaciju, navodi list i pdoseća da je propuste u radu “CryoSave” priznao i izvršni direktor banke Frederik Amar.  

Petaković je za Večernje novosti rekao da se “ne delegira” da predvodi udruženje oštećenih roditelja kao i da mu se javilo više od 300 porodica iz Srbije koje su poverile matične ćelije dece “CryoSave”.  

List dalje navodi da su problemi u “CryoSave” bili tajna samo za klijente ove banke i javnost, dok zbog greške u transportu nisu propali uzorci matičnih ćelija Petakovićevog deteta i još jednog iz Srbije, kada je on započeo istragu o radu ove banke.  

Kompaniji “CryoSave” je 240.000 porodica iz više zemalja poverilo oko 300.000 uzoraka matičnih ćelija, među kojima je, prema nekim procenama, 13.000 iz Srbije.  

Za 20 godina čuvanja klijenti su plaćali oko 1.800 evra po uzorku.